Wat is een SQL Query
'Wat is SQL'? Om die vraag te beantwoorden is het handig om eerst te weten wat een SQL query is.
Een query is een stuk tekst dat je aan een database systeem voorlegt. Dit stuk tekst wordt dan vertaald zodat er een bepaalde actie wordt uitgevoerd.
Meestal is dit het ophalen van informatie, waardoor uiteindelijk de opgevraagde informatie teruggegeven wordt. Er zijn verschillende query talen die worden uitgevoerd op databases.
In deze blog bespreken we de meest gebruikte query taal, namelijk SQL. SQL is meer dan een ‘query taal’, het kan namelijk meer dan alleen informatie ophalen. Het kan bijvoorbeeld de structuur van een dataset bepalen, data aanpassen en data bewaken. In de blog 'SQL voorbeelden: wat kan ik allemaal met SQL?' vind je hier meer informatie over.
SQL Geschiedenis
SQL, afgekort voor Structured Query Language, is een programmeertaal die rond 1970 is ontwikkeld. Vandaag de dag ondersteunen enorm veel platformen de SQL taal en het is uitgegroeid tot de standaard om met relationele databases te communiceren.
Wil je wat meer weten over relationele databases? Lees dan de uitgebreide blog: Wat is een relationele database?
Rond 1986 hebben ANSI (American National Standards Institute) en ISO (International Organization for Standardizations) hun SQL-standaard gepubliceerd. Deze publicaties beschrijven wat de beste manier is om deze taal te gebruiken. Deze publicaties worden nog steeds bijgewerkt zodat SQL up-to-date blijft met door-ontwikkelende databases. De laatste SQL-standaard is gepubliceerd in 2019, dit laat zien dat SQL voortdurend bezig is met verbeteringen en toevoegingen zodat de taal relevant blijft.
Belangrijkste elementen van SQL
De SQL-taal heeft verschillende elementen. Hieronder worden de belangrijkste elementen op een rijtje gezet.
DDL (data-definition language), het definieren van relationele schema's, het wijzigen hiervan en het verwijderen van relaties hierbinnen. Primary en foreign SQL keys spelen hier een rol in. Ook interessant: Alles wat je moet weten over SQL relationships) of zelf een SQL database maken.
DML (data-manipulation language), het verkrijgen van benodigde informatie uit databases met daarbij de mogelijkheid om nieuwe informatie toe te voegen, te verwijderen en aan te passen.
Binnen DDL is het mogelijk om beperkingen neer te zetten op data. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat in bepaalde kolommen alleen cijfers mogen worden ingevuld. Dit zorgt ervoor dat je data zo volledig mogelijk blijft met zo min mogelijk fouten.
SQL heeft de mogelijkheid om transacties te registeren en te beheren.
Het is mogelijk binnen SQL om mensen specifieke rechten te geven. Dit betekent dat je kan kiezen wie er beschikking heeft tot welke data en wie niet.
Voorbeeld
Makkelijk gezegd is SQL een programmeertaal die wordt gebruikt om te communiceren met databases. Een voorbeeld hiervan is het opslaan van wachtwoorden voor een inlogportaal.
Wanneer een nieuwe gebruiker zich aanmeldt moeten zijn gegevens worden opgeslagen in een database, met SQL is dit mogelijk. Binnen de SQL taal wordt dit gedaan met het commando insert into.
Wanneer een gebruiker zijn gegevens wil wijzigen dan gaat dit ook via SQL. Stel dat een gebruiker zijn wachtwoord wil wijzigen, SQL zorgt ervoor dat het oude wachtwoord wordt veranderd naar het nieuwe wachtwoord. Het commando dat je hiervoor gebruikt is update.
Een gebruiker zou er ook voor kunnen kiezen zijn account niet meer te willen gebruiken. Dan is het mogelijk om via SQL deze gebruiker uit je database te verwijderen via het commando delete.
Verder is het met SQL mogelijk om informatie uit je database te halen. Als de eigenaar van het inlogportaal wil weten hoeveel gebruikers zijn platform heeft kan hij dit achterhalen met het gebruik van SQL. Zie onderstaande afbeelding voor een visueel voorbeeld hiervan.
Zelf met SQL aan de slag?
Als je zelf met SQL aan de slag wilt dan dien je eerst een database systeem en een database management tool te installeren. Wij raden de combinatie van PostgreSQL en PgAdmin aan omdat men dit in de praktijk veel gebruikt.
Ben je na deze blog benieuwd waarom en hoe je SQL moet leren? Kijk dan even naar de volgende blogs!
Wil je nog veel meer leren over SQL? Bekijk dan onze SQL cursus voor data analyse of download onderstaande opleidingsbrochure. In onze SQL cursus wisselen theorie en praktijkoefening elkaar steeds af. Nadat je deze training hebt gevolgd kun je zelfstandig met SQL werken. Je kunt ook altijd even contact opnemen via info@datasciencepartners.nl of 020 - 24 43 146 als je een vraag hebt.
Peter is een ervaren data scientist en python trainer. Na zijn studie aan de Technische Universiteit Delft heeft hij zich altijd bezig gehouden met data en diverse programmeertalen. Peter heeft veel data analyses uitgevoerd en processen geautomatiseerd met Python in productieomgevingen.