Python cursus

Python is meer en meer de standaard programmeertaal voor data scientists. In deze Python cursus voor data science leer je hoe je met Python data importeert uit verschillende bronnen, en hoe je data verkent en analyseert. Ook leer je om opgedane inzichten te visualiseren.

Python bevat tevens diverse handige data science 'packages'. In bijna iedere data science vraagstuk maak je als data scientist gebruik van deze modules, vandaar dat we de meest populaire modules uitgebreid behandelen.

Omdat Python een laagdrempelige programmeertaal is, hoef je niet te kunnen programmeren om mee te kunnen doen met deze cursus.

In deze Python cursus wisselen we een klassikale presentatie (begrijpen) af met opdrachten (toepassen) in onze eigen online omgeving. Direct tijdens de eerste ochtend schrijf en run je eigen Python scripts.

€1000 Subsidie mogelijk via STAP-budget

python cursus data

Python cursus voor data science leerdoelen

Python voor data science basiskennis en vaardigheden

We laten je zien waarom Python in veel gevallen de beste keuze is voor data science vraagstukken. Je leert de belangrijkste packages en oefent met het zelfstandig schrijven van scripts. De mix van theorie en oefening zorgt ervoor dat je de stof uit de training goed onthoudt.

Verbinden met en transformeren van datasets

Je leert hoe je kunt verbinden met verschillende soorten databronnen. Je combineert, transformeert, en verrijkt de data uit deze bronnen waardoor nieuwe inzichten ontstaan. Bovendien leert je hoe je terugkerende handelingen automatiseert waardoor je minder fouten maakt en efficiënter werkt.

Inzichten visualiseren en rapporteren

Je leert hoe je jouw waardevolle inzichten het beste deelt met anderen. Dit kun je doen in automatische rapportages met sprekende gepersonaliseerde grafieken. Een beeld brengt in veel gevallen een boodschap krachtiger over.

Wanneer kies ik voor deze Python cursus?

Deze cursus Python voor data science is voor mensen die:

  • Dagelijks met data werken
  • Rapportages of analyses willen automatiseren
  • Tijd willen besparen in terugkerende analyses
  • Fouten willen voorkomen in terugkerende analyses
  • Meer willen dan de standaardfunctionaliteit in programma's als Excel
  • Over data science hebben gehoord willen snappen wat dit inhoudt

Benodigde voorkennis

Je hoeft niet te kunnen programmeren om aan deze cursus mee te doen. Wel is het handig als je minimaal HBO hebt afgerond en regelmatig met Excel-bestanden of databases werkt.

Ook direct alles leren over machine learning?

Deze Python cursus kun je voordelig uitbreiden met twee machine learning dagen. De training wordt dan een vierdaagse en dit noemen wij de Data Science Opleiding.

python cursus data science upgrade

Programma van de Python cursus

Dag 1: Python voor data science basisvaardigheden

Onderdeel 1: Algemene introductie in Python en Data Science

We starten de training met een inkijkje in de ontstaansgeschiedenis van Python. We behandelen de belangrijkste kenmerken van de taal en daarmee wordt duidelijk waarom Python en data science zo'n goede match zijn. In onze eigenlijk online omgeving schrijf je direct de eerste ochtend een eigen script. In onze online omgeving werk je in de applicatie Jupyter Notebook. Dit is één van de populairste applicaties om Python scripts mee uit te voeren. Het is daarom zeer waardevol dat je hier direct ervaring mee opdoet.

Onderdeel 2: Welke data types kent Python en wat zijn variabelen?

Verschillende soorten data krijgen hun eigen datatype mee in Python. Zo heeft tekst andere kenmerken binnen Python dan bijvoorbeeld getallen. Je leert de verschillen tussen diverse data types en oefent hiermee. Verder leer je dat je met variabelen een naam kunt toewijzen aan een data-element. Deze variabele kun je vervolgens blijven gebruiken in het script.

Onderdeel 3: Wat kun je met lists?

Als je met data werkt dan zul je zelden met één datapunt te maken hebben. Je hebt vrijwel altijd grote hoeveelheden data tot je beschikking. Met een list kun je een reeks van datapunten opslaan. Je leert hoe je bewerkingen op lists doet en wanneer je het best een list gebruikt.

Onderdeel 4: Wat kun je met dictionaries?

In veel datasets maakt men gebruik van dictionaries. Net als in een woordenboek koppelt een dictionary een bepaalde term aan een bepaalde waarde. Zo kun je bijvoorbeeld de naam van een stad (term) aan het aantal inwoners (waarde) koppelen met een dictionary. Je leert hoe en wanneer je dictionaries inzet in analyses.

Onderdeel 5: Functies en logica

Data analyses zitten vol met logica (e.g. <, >, !=, etc). We leggen uit hoe logica in Python werkt en wanneer en hoe je het toepast. Verder gaan we in op hoe je eigen functies schrijft voor handelingen die terugkerend zijn. Zo kun je foutloos en snel repetitieve activiteiten uitvoeren.

python cursus

Dag 2: De meestgebruikte Python tools voor data science

Onderdeel 6: het package Numpy gebruiken voor grote datasets

Numpy zorgt ervoor dat je als data scientist goed overweg kunt met grote datasets. In de Python cursus leer je hoe je met Numpy werkt en waarvoor je het package gebruikt. De manier waarop Numpy data verwerkt brengt efficiëntie-voordelen. Het is van belang om behendig te zijn met Numpy omdat diverse andere data science packages erop gebaseerd zijn.

Onderdeel 7: het package Pandas gebruiken

Binnen Python is Pandas het meestgebruikte data science package. En dat is om goede redenen, want je kunt in Pandas alles doen wat je met Excel kan en nog veel meer. Zo gebruik je Pandas om datasets te importeren vanuit diverse bronnen (o.a. xls, csv, SQL-database, API, webscraping). Vervolgens biedt Pandas tools om data te verkennen, te bewerken, te combineren, te filteren of te groeperen. Tijdens jouw data-analyses zul je voortdurend gebruikmaken van functionaliteiten die Pandas beidt.

Onderdeel 8: Mooie visualisaties maken met Matplotlib

Tot dit punt in de Python cursus ben je vooral bezig geweest met het verbinden met en transformeren van datasets. Zo kom je tot nieuwe inzichten. En deze nieuwe inzichten wil je natuurlijk communiceren op een manier die zoveel mogelijk impact maakt. Veelal laten inzichten zich het best overbrengen door middel van goed gekozen visualisaties. Het Matplotlib package bevat eindeloos veel opties voor visualisaties. Iedere visualisatie kun je vervolgens personaliseren om de boodschap nog beter over te brengen.

Onderdeel 9: Het geleerde toepassen in een eindopdracht

Deze Python cursus eindigt met het toepassen van al het geleerde in een eindopdracht. Je verbindt met meerdere databronnen, transformeert de data, vindt door toepassing van logica en functies waardevolle informatie. Dit geef je weer in overzichtelijke tabellen en visualisaties.

Niet alleen maar een cursus

We willen dat jij je ontwikkelt tot top data scientist. Daarvoor is deze cursus een perfecte eerste stap, maar wij zijn ook realistisch. Je zult na de cursus zelfstandig aan de slag moeten in de praktijk en voortdurend door moeten blijven leren. Ons vakgebied staat namelijk nooit stil. Hier dragen we zorg voor op twee manieren.

Python data science training weggever

Na afloop van de training ontvangt iedere deelnemer deze Data Science klassieker.

python cursus voor data science alumni meetups

Als oud-deelnemer kun je kosteloos deelnemen aan onze jaarlijkse Data Science inspiratie meetup.

Let op: bovenstaande twee extra's gelden voor deelnemers aan de open inschrijving en niet voor in-company groepen.

Ervaringen met onze Python trainingen

Download de Python cursus brochure

Ben je geïnteresseerd maar wil je je niet direct inschrijven? Download dan de opleidingsbrochure en denk er rustig over na. Bij vragen kun je ons bereiken op 020 - 24 43 146. We helpen je graag verder.

python-cursus-voor-data-science-brochure


2 dagen
€950,-
Incl. alle cursusmaterialen
Excl. BTW
BCN Utrecht of in-company
· 12 & 13 januari (VOL) · 13 & 14 februari 2023 · 13 & 14 maart 2023 · 13 & 14 april 2023 · 15 & 16 mei 2023 · 15 & 16 juni 2023
09:30 - 16:30