Hoe leer je SQL? Neem deze stappen!

Tegenwoordig is het op vele manieren mogelijk om SQL te leren. Denk hierbij aan; theoretische boeken, online tutorials, YouTube video’s, online cursussen en fysieke cursussen. Dit maakt het niet gemakkelijk om te kiezen wat het juiste is.

Om de juiste keuzes te maken, hebben wij deze blog opgesteld. Na het lezen van de blog weet je precies wat de beste stappen zijn om SQL goed onder de knie te krijgen.

In deze blog beantwoorden we je vragen;

  • Wat is SQL?
  • Hoe lang duurt het om SQL te leren?
  • Welke stappen moet ik volgen om SQL onder de knie te krijgen?

Vraag jij jezelf daarnaast nog af waarom deze programmeertaal zo belangrijk is? Kijk dan even op de blog 'Waarom SQL leren een goed idee is: 5 redenen' en kom er snel achter.

Wat is SQL?

SQL, afgekort voor Structured Query Language, is een programmeertaal die rond 1970 is ontwikkeld. Deze programmeertaal is de meest populaire query taal om met relationele databases te communiceren. Makkelijker gezegd kun je met SQL gegevens aanmaken, structureren, filteren en analyseren. In de blog 'SQL voorbeelden: wat kan ik allemaal met SQL?' worden nog meer functies van deze programmeertaal uitgelegd.

Voorbeelden van systemen waar relationele databases in voorkomen, zijn: MySQL, SQL Server, Oracle en PostgreSQL. Deze systemen maken allemaal gebruik van de SQL-taal.

Hoe lang duurt het om SQL te leren?

SQL is een relatief makkelijke programmeertaal. SQL maakt namelijk gebruik van een logische structuur waarin Engelse woorden worden gebruikt. Mensen die de programmeertaal willen leren zullen daarom ongeveer twee tot drie weken nodig hebben om de basis te leren. Dit is alleen de basis kennis, mocht je de SQL-taal op het werk willen toepassen dan is er een diepere kennis verreist. Om de complexere delen van SQL te leren is dus ook meer tijd nodig.

Het verschilt per persoon hoe snel iemand het complexe gedeelte van SQL onder de knie krijgt. Als je dit volledig zelfstandig wilt leren, zal dit gemiddeld een half jaar duren. Het versnellen van dit proces is mogelijk door de SQL-taal dagelijks te oefenen of door een SQL training te volgen.

De 4 stappen die je moet nemen om SQL te leren.

1. Start gemakkelijk

Als eerste is het de bedoeling dat je de basis van SQL gaat leren. De basis van SQL is voor een groot deel theorie. De basis van SQL kun je leren door middel van boeken, online video’s en tutorials. Het belangrijkste is dat je niet te moeilijk begint. Een eerste goede stap zou bijvoorbeeld zijn om uit te zoeken wat SELECT, FROM en WHERE doen.

Bij SQL is het erg belangrijk om veel te oefenen, alleen theorie leren is niet voldoende. Daarom is het belangrijk dat je SQL veel gaat toepassen in praktijk. Na het uitzoeken wat SELECT, FROM en WHERE doen, kun je deze statements gaan uitproberen op individuele tabellen. Dit kan bijvoorbeeld op de SQLite Online website. Hierin is al een demo tabel geladen waarmee je aan de slag kunt gaan. Wanneer je een query hebt getypt kun je hem boven in de pagina uitvoeren door op ‘Run’ te klikken.

2. SQL training

Er is online veel gratis informatie over SQL te vinden. Het uitzoeken van de juiste informatie is soms echter lastiger dan gedacht. Het volledig zelfstandig aanleren van SQL valt daarom voor veel mensen wat tegen. De oplossing voor veel mensen is het bijwonen van een SQL cursus. Binnen deze cursussen wordt, zonder enige voorbereiding, een sterke SQL basis gelegd waardoor je daarna zelfstandig aan de slag kunt.

Een cursus is ook vaak een goede oplossing binnen bedrijven. Als je wilt dat jouw team of jouw collega's SQL leren dan bereik je dit het effectiefst met een klassikale training. Er is namelijk een garantie dat de werknemers de nieuwe vaardigheden onder de knie krijgen binnen deze cursus, waar het onzekerder is als de werknemers het op eigen initiatief doen.

3. Installeer een gratis SQL database

Zoals hierboven al is benoemd leer je SQL het beste door het zelf te gebruiken en te oefenen. Vandaar dat het belangrijk is dat je zelfstandig verder gaat met oefenen als je de basis onder de knie hebt dat. Het installeren van een gratis SQL database server is daarin aan te raden. Binnen deze servers is het mogelijk om databases te uploaden (of aan te maken) en hierop query’s uit te voeren.

Voorbeelden van gratis SQL database servers zijn: MySQL, Microsoft SQL, PostgreSQL, SQLite.

4. Oefen met echte data

In stap 1 heb je al geoefend met individuele tabellen, echter zal het in praktijk niet vaak voorkomen dat je enkel met één tabel aan de gang gaat. Vandaar dat het belangrijk is dat je ook met echte data gaat oefenen. Probeer na verloop van tijd met complexere databases in aanraking te komen. Mocht je bij een bedrijf werkzaam zijn dan kun je vragen of je met hun data kunt oefenen. Als dit niet mogelijk is, dan kun je ook gratis datasets downloaden de website Kaggle. Binnen Kaggle zijn verschillende gratis datasets beschikbaar.


Wil je nog veel meer leren over SQL? Bekijk dan onze SQL cursus voor data analyse. Door middel van theorie en praktijkoefening wordt er een kwalitatieve basis gelegd. Nadat je deze training hebt gevolgd kun je zelfstandig verder aan de slag. Je kunt ook altijd even contact opnemen via info@datasciencepartners.nl of 020 - 24 43 146 als je een vraag hebt.

by: