Waarom moet je SQL leren?

Wat is de reden om SQL te leren?

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om na te denken over wat je wilt bereiken in je professionele carrière. Vandaag de dag zijn recruiters op zoek naar mensen met een goede technische achtergrond. Een technische achtergrond laat bijvoorbeeld zien dat je verstand hebt van IT binnen bedrijven. Dit profiel is erg gewild omdat veel bedrijfsprocessen tegenwoordig digitaal zijn. Van het verzamelen van gegevens tot het aanbieden van diensten, alles is gedigitaliseerd.

Maar hoe geef je jouw technische kant een boost, zodat jij op gaat vallen bij recruiters? Dit is op heel veel manieren mogelijk.

Veel mensen leren tegenwoordig nieuwe programmeertalen, waarvan SQL een van de populairste is. Maar waarom kies je dan specifiek voor SQL? In deze blog duiken we hier dieper op in.

Waarom SQL?

Er zijn wereldwijd duizenden programmeertalen die je kunt leren. Het kiezen van de juiste is daarom ook lastig. Als je eenmaal een programmeertaal onder de knie hebt, wil je namelijk niet dat de taal achterhaald raakt. Vandaar is het van belang om een programmeertaal te kiezen die relevant is en blijft. SQL is een taal die rond 1970 werd ontwikkeld en die nog steeds essentieel is binnen bedrijven.

De afbeelding hieronder toont deze relevantie ook aan. Deze afbeelding laat de vijf meestgebruikte programmeertalen onder professionele ontwikkelaars in 2021 zien. SQL heeft een derde plek hierbinnen, met een percentage van 50.73%. Dit wil zeggen dat van alle ontwikkelaars meer dan de helft SQL gebruikt binnen hun werkzaamheden. Het is daarom ook niet raar dat er veel mogelijkheden binnen SQL zijn.

redenen waarom SQL te leren top 5 programmeertalen

(Data komt van stackoverflow, 2021)

Leren werken met SQL voor data analayse? Na onze 2-daagse SQL cursus kun je volledig zelfstandig werken met SQL.

Wat is SQL?

SQL, afgekort voor Structured Query Language, is een programmeertaal die rond 1970 is ontwikkeld. Deze programmeertaal is de meest populaire query taal om met relationele databases te communiceren. Voorbeelden van systemen waar relationele databases in voorkomen, zijn: MySQL, SQL Server, Oracle en PostgreSQL. Deze systemen maken allemaal gebruik van de SQL-taal.

Zie ook: PostgreSQL vs MySQL: verschillen & overeenkomsten

5 redenen waarom je SQL moet leren

1. SQL is een standaard

Wanneer je het over relationele databases hebt is de programmeertaal SQL niet weg te denken. SQL is de eerste taal dat het mogelijk maakte om met database management systemen te communiceren. Uiteindelijk is er rond 1986 ook een ANSI en ISO standaard van deze programmeertaal gepubliceerd.

SQL wordt gebruik door alle database management systemen, voorbeelden van deze systemen zijn: SQLite, MySQL, PostgreSQL, Oracle, SQL Server en IBM DB2. Al deze systemen maken gebruik van de SQL programmeertaal, waar het fundament hetzelfde is alleen ieder systeem zijn eigen dialect heeft.

Ook interessant: volledige uitleg over SQL varianten incl verschillen in syntax, clients & licentiemodel

2. Gebruiksvriendelijk (makkelijk te leren)

SQL is een programmeertaal die gemakkelijk te leren is, ook voor mensen die geen technische achtergrond hebben. De programmeertaal wordt geschreven in zogeheten query’s. Deze query’s kunnen makkelijk begrepen worden omdat het gebruik maakt van Engelse woorden. Als je informatie wilt selecteren (SELECT) van (FROM) de tabel ‘studenten’, ziet dit er bijvoorbeeld als volgt uit:

SELECT * 
FROM studenten;

Andere SQL statements en functies zijn bijvoorbeeld:

3. Veel gebruikte programmeertaal

Binnen de grootste bedrijven van de wereld wordt SQL gebruikt. Bedrijven zoals Uber, Spotify, Netflix en LinkedIn hebben hun eigen data teams die SQL gebruiken om data analyses, en dergelijke, mee uit te voeren. Dit geldt overigens ook voor kleinere (niet-technische) bedrijven, hierbinnen wordt SQL enorm veel gebruikt.
Ook als er gekeken wordt naar de meest gebruikte talen door professionals laat het zien dat SQL in de top 5 staat. Dit zie je ook terug bij vacatures, waarin de programmeertaal vaak tussen de vereisten vaardigheden staat.

4. SQL is veelzijdig

SQL kan op verschillende manieren worden ingezet. Het kan gebruikt worden voor het opzetten en structureren van gegevens, maar het kan ook worden ingezet voor het analyseren van gegevens. Er zijn daarom ook veel verschillende beroepen die uit deze programmeertaal zijn ontstaan, zoals: SQL developer, database ontwikkelaar, database beheerder, data analist en data scientist. In elk van deze beroepen is de SQL-taal onmisbaar.

5. Data analyse

In het proces van data analyse is het inspecteren, schoonmaken, transformeren en modelleren van data het hoofddoel. Uiteindelijk is het de bedoeling om bruikbare informatie uit gegevens te filteren om een vraag te beantwoorden of een probleem op te lossen. Al deze functies zijn mogelijk binnen de SQL-taal en daarom is deze programmeertaal een van de vereiste vaardigheden binnen data analyse die niet kan ontbreken.

Na deze 5 redenen ben je vast geïnteresseerd hoe je deze programmeertaal jezelf kunt aanleren! Neem daarom een kijkje bij de blog: 'Hoe SQL leren? Volg deze 4 stappen'. Om zelf met SQL aan de slag te kunnen raden we trouwens aan om PostgreSQL en PgAdmin te installeren.


Wil je nog veel meer leren over SQL? Bekijk dan onze SQL cursus voor data analyse of download onderstaande opleidingsbrochure. In onze SQL cursus wisselen theorie en praktijkoefening elkaar steeds af. Nadat je deze training hebt gevolgd kun je zelfstandig met SQL werken. Je kunt ook altijd even contact opnemen via info@datasciencepartners.nl of 020 - 24 43 146 als je een vraag hebt.

by: