Python GIS training

Wil jij aan de slag met ruimtelijke data (GIS, GEO) vanuit programmeertaal Python? Dan biedt onze Python GIS training een compleet programma. We starten bij de basis en eindigen met het zelf kunnen verrichten van tal van ruimtelijke analyses, bewerkingen en visualisaties. Na deze training ben je in staat om zelfstandig vanuit Python met ruimtelijke data te kunnen werken binnen jouw organisatie.

 

De Python GIS training is opgebouwd uit een combinatie van theorie en praktijk. Enerzijds behandelen we veelvoorkomende ruimtelijke analyses en bewerkingen, anderzijds ga je hier direct mee aan de slag door scripts in Python te schrijven. Hiermee bouw je theoretische kennis op en bouw je direct aan nieuwe - direct in de praktijk toepasbare – vaardigheden, zoals hoe je je ruimtelijke data weergeeft in een interactieve kaart.

We werken met de populaire programmeertaal Python. Hier kun je gratis gebruik van maken en biedt hierdoor een kosteloos alternatief voor dure GIS softwarepakketten. Tevens kun je doordat je met een programmeertaal werkt je werkzaamheden automatiseren en complexe logica toepassen.

Leerdoelen Python GIS training

GIS-opleiding-python

Complete introductie GIS met Python

Met ruimtelijke data is zeer veel mogelijk, zeker wanneer je hier met Python mee aan de slag gaat. Tijdens de training leer je wat je allemaal vanuit Python zou kunnen doen en welke packages je hiervoor kunt gebruiken. Dit geeft je een goede basis om in de praktijk te kunnen bepalen hoe je iets aan moet pakken.

Python-GIS-training

Directe praktische toepassingen

Naast dat je leert wat er mogelijk is, passen we dit ook direct in de praktijk toe. We werken samen in een online Python omgeving waarin we met GIS vraagstukken aan de slag gaan. Dit is opgebouwd uit de structuur dat we altijd eerst klassikaal cases behandelen, waarna je zelf met opdrachten aan de slag gaat en zo al direct in staat bent om zelfstandig GIS bewerkingen met Python te doen.

Is deze GIS training geschikt voor mij?

Deze training is iets voor jou als:

  • Je meer wilt doen met de ruimtelijke data (GIS) binnen jouw organisatie
  • Je een beroep hebt waar veel databronnen en -analyses bij komen kijken en je je kennis wilt verbreden. Bijvoorbeeld in engineering, overheid, logistiek, marketing, of HR.

Benodigde voorkennis

Het is niet vereist om specifieke voorkennis te bezitten, maar het is helpt als je al eens eerder met ruimtelijke data hebt gewerkt en al eens iets met Python hebt gedaan. Dit om de scripts goed te begrijpen en hiermee uit de voeten te kunnen met de opdrachten. Het is een training op uitdagend niveau en wij raden minimaal een afgeronde HBO opleiding aan.

Inhoud Python GIS training

Ruimtelijke objecten

We maken kennis met het eerste specifieke Python GIS package: Shapely. Shapely biedt ruimtelijke objecten aan, opgebouwd uit coördinaten, waarmee gewerkt kan worden. Voorbeelden hiervan zijn Point (punt), LineString (lijn) en Polygon (vorm). Elk van deze ruimtelijke objecten bezit specifieke eigenschappen, de methoden en attributen. Met behulp hiervan kunnen gemakkelijk de juiste analyses en bewerkingen gedaan worden zoals het bepalen van afstanden, oppervlaktes, en onderlinge relaties.

Omdat ruimtelijke objecten een fundamentele basis zijn voor GIS data wordt package Shapely ook weer door andere packages gebruikt, zoals in GeoPandas.

Tijdens deze module leren we met ruimtelijke objecten vanuit Shapely werken.

Introductie in GeoPandas

In de praktijk werk je vaak met grote ruimtelijke datasets. Ruimtelijke data is veelal voor te stellen in tabelvorm. Denk bijvoorbeeld aan een tabel met gegevens van landen, waarbij van ieder land ook de ruimtelijke vorm bekend is. Met GeoPandas kun je vanuit een tabulaire structuur met ruimtelijke data werken. Het maakt gebruik van de DataFrame structuur vanuit package Pandas en breidt dit uit met een extra kolom, de Geometry. Deze kolom bevat voor iedere rij een ruimtelijk object. Hierbij maakt GeoPandas gebruik van de ruimtelijke objecten vanuit package Shapely.

Met GeoPandas kun je ruimtelijke datasets openen, analyseren, bewerken en opslaan. Je kunt bijvoorbeeld gemakkelijk coördinaten referentiesystemen wijzigen of spatial joins uitvoeren om ruimtelijke data samen te voegen.

Tijdens deze module leren we maken we kennis met het gebruik van GeoPandas. In de volgende modules zullen we de kennis verder uitbouwen.

Ruimtelijke analyses en bewerkingen (1)

In deze module behandelen we drie onderwerpen:

  1. Geocoding: we leren hoe we adressen om kunnen zetten in ruimtelijke coördinaten, of andersom
  2. Spatial queries: hierbij behandelen we de mogelijkheden om te onderzoeken of een ruimtelijke vorm zich binnen een andere ruimtelijke vorm bevindt
  3. Spatial joins: binnen dit onderwerp verkennen we de opties om meerdere datasets op basis van overeenkomsten in ruimtelijke eigenschappen samen te voegen

Ruimtelijke analyses en bewerkingen (2)

In deze module behandelen we twee onderwerpen:

  1. Geometrische operaties: hierbij verrichten we een overlay analyse, we aggregeren (groeperen) op ruimtelijke eigenschappen, en we kijken naar onderlinge verbanden tussen ruimtelijke eigenschappen
  2. Reclassificeren: hierbij maken we een nieuwe verdeling van de datapunten gebaseerd op logica

Statische en interactieve kaarten

In deze module behandelen we twee onderwerpen:

  1. Statische kaarten: met behulp van onder andere package Matplotlib geven we zichtbaarheid aan ruimtelijke data, en leren we hoe hier een kaart als achtergrond aan toegevoegd kan worden
  2. Interactieve kaarten: we leren hier hoe we package Folium toe kunnen passen om ruimtelijke data te weergeven in een interactieve kaart, waarin je bijvoorbeeld kunt inzoomen en eigenschappen van datapunten kunt bekijken

Ervaringen met onze Python trainingen

maurice bij python cursus voor data science

Professioneel opgezet. Heldere verhaallijn gedurende de dag!

Maurice Wijshoff, Specialist Improvement & Innovation bij Ahold Delhaize
imbert tijdens python voor data science training

Inhoudelijk sterk en enthousiast team. Leerzaam! Kortom goede introductie en fijne locatie.

Imbert Myers, Database marketeer & Business analyst bij FNV
debra tijdens python cursus

Erg goed verzorgde cursus. Docenten zijn enthousiast en ik vond het een goede selectie van onderwerpen. Goede basis en kweekt nieuwsgierigheid naar wat nog meer mogelijk is.

Debra Marcella, Operator LPC TREx bij Ministerie van Defensie
olaf tijdens data science met python cursus

Tijd genomen voor de basis en niet tegen beter weten in alle materie er doorheen geduwd. Goed tempo!

Olaf van der Veen, co-founder bij Zero Foodwaste
Willem tijdens python training

Jullie zijn een enthousiast team!!

Willem Kuilman, Information Security Manager bij Fujitsu
hugo heuts tijdens training

Gezellige sfeer, sterke voorbeelden, kundige docenten, goede presentatie

Hugo Heuts
1, 2, of 3 dagen
In-company of BCN Utrecht
09:30 - 16:30