samenvatting wat kan je allemaal met sql, dcl, dml, dql, tcl, ddl

SQL voorbeelden: wat kan ik allemaal met SQL?

In de blog Wat is SQL? is uitgebreid besproken wat SQL is en wat de belangrijkste elementen van deze programmeertaal zijn. In deze blog geven we voorbeelden van SQL. Eerst leggen we kort uit wat SQL is. Hierna beschrijven we wat er binnen de SQL-taal allemaal mogelijk is. Uiteindelijk geven we ook nog voorbeelden over hoe het toepasbaar is binnen bedrijven en welke banen hierbij komen kijken.

SQL definitie

SQL, afgekort voor Structured Query Language, is een programmeertaal die rond 1970 is ontwikkeld. Deze programmeertaal is de meest populaire query (ook interessant: wat is een SQL query?) taal om met relationele databases te communiceren. Voorbeelden van systemen waar relationele databases in voorkomen, zijn: MySQL, SQL Server, Oracle en PostgreSQL. Deze systemen maken allemaal gebruik van de SQL-taal.

Hier vind je een volledige vergelijking van de SQL varianten

SQL mogelijkheden

SQL biedt verschillende handelingen die worden onderverdeeld in 5 verschillende categorieën. Alle 5 de categorieën worden benoemd en daarbij vertellen we wat de belangrijkste toepassing is van deze categorie. In een andere blog leggen we uitgebreider uit waarom de SQL taal zo belangrijk is.

Leren werken met SQL voor data analayse? Na onze 2-daagse SQL cursus kun je volledig zelfstandig werken met SQL.

DDL (Data Definition Language, Gegevens Definiëren)

DDL wordt gebruikt voor het definiëren van gegevens binnen een database. Met DDL wordt de structuur van een database vastgesteld. De belangrijkste functies binnen deze categorie zijn het maken, verwijderen en aanpassen van de structuur van databases en tabellen. Relaties tussen tabellen worden vormgegeven met primary keys en foreign keys. Zie ook: alles wat je moet weten over SQL relationships of zelf een SQL database maken.

De belangrijkste commando’s die worden gebruikt in deze categorie zijn: CREATE, DROP, ALTER, TRUNCATE, RENAME.

DQL (Data Query Language, Gegevens Opvragen)

DQL wordt gebruikt om gegevens uit databases op te halen. Door DQL kunnen we bepaalde data stukken opvragen die gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld data analyse.

Het belangrijkste commando dat wordt gebruikt in deze categorie is: SELECT.

Voorbeelden van SQL statements en functies die je gebruikt om gegevens op te vragen zijn bijvoorbeeld:

DML (Data Manipulation Language, Gegevens Manipuleren)

DML wordt gebruikt om data te manipuleren binnen databases. Anders gezegd, wordt DML gebruikt voor het toevoegen, aanpassen en verwijderen van gegevens. DML past dus de inhoud van databases aan terwijl DDL de structuur ervan bepaalt.

De belangrijkste commando’s die worden gebruikt in deze categorie zijn: INSERT, UPDATE, DELETE.

DCL (Data Control Language, Gegevens Controle)

DCL wordt gebruikt voor het toekennen en ontkennen van rechten en machtigingen binnen databasesystemen. Bepaalde gebruikers kunnen dus toestemming hebben tot tabellen waar andere gebruikers dat niet hebben.

De belangrijkste commando’s die worden gebruikt in deze categorie zijn: GRANT, REVOKE.

TCL (Transaction Control Language, Transactie Controle)

TCL wordt gebruikt voor het regelen van transacties binnen databases. TCL regelt veranderingen binnen de gegevens zoals het verwijderen of aanpassen van transacties. Het verschil tussen DCL en TCL is dat binnen TCL de verandering alleen plaatsvindt als alles zonder fouten gaat. Als je bijvoorbeeld geld overmaakt van je lopende rekening naar je spaarrekening zal het geld van je lopende rekening alleen worden afgeschreven als het bij je spaarrekening is toegevoegd.

De belangrijkste commando’s die worden gebruikt in deze categorie zijn: COMMIT, ROLLBACK, SAVEPOINT.

Samenvattend

SQL voorbeelden van toepassingen

Ben je benieuwd hoe je deze mogelijkheden jezelf zou kunnen aanleren? Neem dan een kijkje bij de blog: 'Hoe SQL leren? Volg deze 4 stappen'.

SQL binnen bedrijven

Voor elk bedrijf dat met gegevens in aanraking komt, is een database van belang. Databases zorgen ervoor dat gegevens toegankelijk en gestructureerd zijn. Mocht je binnen je bedrijf nog geen database hebben dan biedt SQL hier een uitkomst in. Met SQL is het, zoals hierboven beschreven, mogelijk om databases aan te maken en hierin alle gegevens te verwerken. Als je hier laagdrempelig mee wilt starten dan adviseren wij om PostgreSQL en PgAdmin te installeren.

Maakt jouw organisatie al gebruik van diverse databases? Ook dan is SQL van belang. Zo kun je bijvoorbeeld data analyses uitvoeren op data die je uit databases opvraagt. Bedrijven die groot of klein zijn hebben een effectieve en efficiënte manier nodig van het analyseren van data en hierin biedt SQL uitkomst. Het maakt dan ook niet uit binnen welke sector dit is want het is overal toepasbaar. Wanneer je de SQL-taal beheerst zijn er bovendien genoeg baanmogelijkheden. Voorbeelden van enkele beroepen waar de kennis van SQL vereist is, zijn:

  • SQL Developer
  • Database Ontwikkelaar
  • Database Beheerder
  • Data Analist
  • Data Scientist

Wil je nog veel meer leren over SQL? Bekijk dan onze SQL cursus voor data analyse of download onderstaande opleidingsbrochure. In onze SQL cursus wisselen theorie en praktijkoefening elkaar steeds af. Nadat je deze training hebt gevolgd kun je zelfstandig met SQL werken. Je kunt ook altijd even contact opnemen via info@datasciencepartners.nl of 020 - 24 43 146 als je een vraag hebt.

by: