
SQL voorbeelden: wat kan ik allemaal met SQL?
In de blog Wat is SQL? is uitgebreid besproken wat SQL is en wat de belangrijkste elementen van deze programmeertaal zijn. In deze blog geven we voorbeelden van SQL. Eerst leggen we kort uit wat SQL is. Hierna beschrijven we wat er binnen de SQL-taal allemaal mogelijk is. Uiteindelijk geven we ook nog voorbeelden over hoe het toepasbaar is binnen bedrijven en welke banen hierbij komen kijken.
SQL definitie
SQL, afgekort voor Structured Query Language, is een programmeertaal die rond 1970 is ontwikkeld. Deze programmeertaal is de meest populaire query taal om met relationele databases te communiceren. Voorbeelden van systemen waar relationele databases in voorkomen, zijn: MySQL, SQL Server, Oracle en PostgreSQL. Deze systemen maken allemaal gebruik van de SQL-taal.
SQL mogelijkheden
SQL biedt verschillende handelingen die worden onderverdeeld in 5 verschillende categorieën. Alle 5 de categorieën worden benoemd en daarbij vertellen we wat de belangrijkste toepassing is van deze categorie. In een andere blog leggen we uitgebreider uit waarom de SQL taal zo belangrijk is.
DDL (Data Definition Language, Gegevens Definiëren)
DDL wordt gebruikt voor het definiëren van gegevens binnen een database. Met DDL wordt de structuur van een database vastgesteld. De belangrijkste functies binnen deze categorie zijn het maken, verwijderen en aanpassen van de structuur van databases en tabellen.
De belangrijkste commando’s die worden gebruikt in deze categorie zijn: CREATE, DROP, ALTER, TRUNCATE, RENAME.
DQL (Data Query Language, Gegevens Opvragen)
DQL wordt gebruikt om gegevens uit databases op te halen. Door DQL kunnen we bepaalde data stukken opvragen die gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld data analyse.
Het belangrijkste commando dat wordt gebruikt in deze categorie is: SELECT.
DML (Data Manipulation Language, Gegevens Manipuleren)
DML wordt gebruikt om data te manipuleren binnen databases. Anders gezegd, wordt DML gebruikt voor het toevoegen, aanpassen en verwijderen van gegevens. DML past dus de inhoud van databases aan terwijl DDL de structuur ervan bepaalt.
De belangrijkste commando’s die worden gebruikt in deze categorie zijn: INSERT, UPDATE, DELETE.
DCL (Data Control Language, Gegevens Controle)
DCL wordt gebruikt voor het toekennen en ontkennen van rechten en machtigingen binnen databasesystemen. Bepaalde gebruikers kunnen dus toestemming hebben tot tabellen waar andere gebruikers dat niet hebben.
De belangrijkste commando’s die worden gebruikt in deze categorie zijn: GRANT, REVOKE.
TCL (Transaction Control Language, Transactie Controle)
TCL wordt gebruikt voor het regelen van transacties binnen databases. TCL regelt veranderingen binnen de gegevens zoals het verwijderen of aanpassen van transacties. Het verschil tussen DCL en TCL is dat binnen TCL de verandering alleen plaatsvindt als alles zonder fouten gaat. Als je bijvoorbeeld geld overmaakt van je lopende rekening naar je spaarrekening zal het geld van je lopende rekening alleen worden afgeschreven als het bij je spaarrekening is toegevoegd.
De belangrijkste commando’s die worden gebruikt in deze categorie zijn: COMMIT, ROLLBACK, SAVEPOINT.
Samenvattend
Ben je benieuwd hoe je deze mogelijkheden jezelf zou kunnen aanleren? Neem dan een kijkje bij de blog: 'Hoe SQL leren? Volg deze 4 stappen'.
SQL binnen bedrijf
Voor elk bedrijf dat met gegevens in aanraking komt, is een database van belang. Databases zorgen ervoor dat gegevens toegankelijk en gestructureerd zijn. Mocht je binnen je bedrijf nog geen database hebben dan biedt SQL hier een uitkomst in. Met SQL is het, zoals hierboven beschreven, mogelijk om databases aan te maken en hierin alle gegevens te verwerken.
Heeft je bedrijf al databases? Dan is SQL alsnog van belang. Data analyse is hier een voorbeeld van, een begrip dat erg populair is geworden in de laatste jaren. Bedrijven die groot of klein zijn hebben een effectieve en efficiënte manier nodig van het analyseren van data en hierin biedt SQL uitkomst. Het maakt dan ook niet uit binnen welke sector dit is want het is overal toepasbaar. Wanneer je de SQL-taal beheerst zijn er bovendien genoeg baanmogelijkheden. Voorbeelden van enkele beroepen waar de kennis van SQL vereist is, zijn:
- SQL Developer
- Database Ontwikkelaar
- Database Beheerder
- Data Analist
- Data Scientist
Wil je nog veel meer leren over SQL? Bekijk dan onze SQL cursus voor data analyse. Door middel van theorie en praktijkoefening wordt er een kwalitatieve basis gelegd. Nadat je deze training hebt gevolgd kun je zelfstandig verder aan de slag. Je kunt ook altijd even contact opnemen via info@datasciencepartners.nl of 020 - 24 43 146 als je een vraag hebt.
Tijn is data scientist bij Data Science Partners. Naast zijn kennis van Python specialiseert hij zich in de SQL-taal. De kennis hiervan wordt regelmatig gedeeld in blogs. Tijn heeft de benodige kennis opgehaald van de bachelor Data Science aan de Tilburg Universiteit en Technische Universiteit Eindhoven die hij reeds heeft afgerond. Naast zijn werk zal Tijn vanaf september zich gaan richten op de Master-opleiding Data Science & Artificial Intelligence.