Werken met databases vanuit Python

Er wordt steeds meer informatie bijgehouden en opgeslagen als data. Denk aan ERP systemen, metingen, tal van analyses en financiële gegevens. Door gebruik te maken van databases kun je data op een gestandaardiseerde manier opslaan en beschikbaar maken voor gebruik.

SQL (Structured Query Language) is de standaard taal om interactie te hebben met relationele databases. Wanneer je met Python werkt en te maken krijgt met data die in SQL databases beschikbaar is wil je hier op een zo gemakkelijk en goed mogelijke manier gebruik van maken. Er zijn diverse Python packages waarmee je dit kunt doen.

Leerdoelen SQL & Python training

Tijdens de training SQL & Python leer je alles om zelfstandig aan de slag te gaan met databases vanuit Python. We leggen het theoretische fundament van relationele en niet-relationele databases uit zodat je leert hoe databases zijn opgebouwd. Vervolgens leer je hoe je met Python een verbinding kan maken met een database en hoe je hier met gegevens kunt werken. Dit brengen we in de praktijk door diverse cases en opdrachten in Python. Zo pas je de theorie direct zelf toe.

SQL python training cursus opleiding

Complete introductie

Er zijn verschillende soorten databases. Je leert wat de verschillende soorten zijn en waarvoor deze gebruikt worden. Je leert over hoe databases opgezet worden, hoe relaties tussen tabellen gedefinieerd zijn en wat zaken zijn waar je rekening mee moet houden in de praktijk. Er zijn meerdere packages waarmee je vanuit Python met databases kunt werken. Je leert de meest gebruikte packages kennen en weet hierdoor wanneer je welk package toe moet passen.

Python SQL training leerdoel-02

Praktische toepassingen

De theorie zetten we om in praktijk vanuit diverse cases en praktijkopdrachten. Zo doe je direct al hands-on ervaring op waardoor je na de training direct zelfstandig aan de slag kunt. Zo leer je hoe je data uit een relationele database uitleest en aanpassingen aan data doet door gebruik te maken van bijvoorbeeld packages Pandas en SQLAlchemy.

Is deze training wat voor mij?

Deze training is iets voor jou als:

  • Je werkt in een omgeving waarbij veel met data gewerkt wordt
  • Je hebt al te maken met databases of wilt hier gebruik van gaan maken
  • Je wilt werkprocessen verder verbeteren en bijvoorbeeld analyses automatiseren met Python

Benodigde voorkennis

Om het meeste uit de training te kunnen halen is basiskennis Python vereist. Het helpt als je al eens met package Pandas hebt gewerkt. Heb je nog niet met Python gewerkt? Dan kunnen we een meerdaagse training verzorgen om de gewenste resultaten te behalen.

Inhoud SQL & Python training

Introductie databases

Vanuit een heldere uitleg leer je alles over databases, zowel relationele als niet-relationele databases. Hierbij leer je voor en nadelen en de verschillende eigenschappen van de soorten databases. Je leert wat een goede databasestructuur is en hoe je dit kunt herkennen en gebruiken.

Database connectie

Over het algemeen zal je moeten autoriseren om toegang te krijgen tot een database. Hiervoor zijn standaard stappen die moet verrichten om dit vanuit Python mogelijk te kunnen maken. Je leert hoe dit moet. Dit doen we bijvoorbeeld met package SQLAlchemy.

Database uitlezen

Nadat je een connectie hebt met een database leer je manieren om data uit tabellen te verkrijgen. Hierbij staan we stil bij verschillende soorten queries om een goed beeld te schetsen van alle mogelijkheden. Hier maken we bijvoorbeeld gebruik van package Pandas.

Database bewerken

Naast dat je data uit kunt lezen kun je ook bewerkingen doen op een database. Hier leer je bijvoorbeeld hoe je gegevens vanuit Python aan kunt passen in de database.

In-company training organiseren?

Wil je snel aan de slag met Python en databases? Schrijf je dan in voor een van onze trainingen of neem contact met ons op voor een in-company training.

Ervaringen met onze trainingen

maurice bij python cursus voor data science

Professioneel opgezet. Heldere verhaallijn gedurende de dag!

Maurice Wijshoff, Specialist Improvement & Innovation bij Ahold Delhaize
imbert tijdens python voor data science training

Inhoudelijk sterk en enthousiast team. Leerzaam! Kortom goede introductie en fijne locatie.

Imbert Myers, Database marketeer & Business analyst bij FNV
debra tijdens python cursus

Erg goed verzorgde cursus. Docenten zijn enthousiast en ik vond het een goede selectie van onderwerpen. Goede basis en kweekt nieuwsgierigheid naar wat nog meer mogelijk is.

Debra Marcella, Operator LPC TREx bij Ministerie van Defensie
olaf tijdens data science met python cursus

Tijd genomen voor de basis en niet tegen beter weten in alle materie er doorheen geduwd. Goed tempo!

Olaf van der Veen, co-founder bij Zero Foodwaste
Willem tijdens python training

Jullie zijn een enthousiast team!!

Willem Kuilman, Information Security Manager bij Fujitsu
hugo heuts tijdens training

Gezellige sfeer, sterke voorbeelden, kundige docenten, goede presentatie

Hugo Heuts
1 dag
In-company of BCN Utrecht
09:30 - 16:30