python-2-vs-python-3-welke-moet-ik-leren

Veel beginnende Data Scientists vragen zich af of zij Python 2 of Python 3 moeten leren. In veel gevallen wordt de versie van Python bepaald door het project waar je mee bezig bent, het package dat je gebruikt, of de tutorial die je volgt. Maar soms heb je zelf de keuze om Python 2 of Python 3 te gebruiken. Welke kies en installeer je dan?

In dit blog behandelen we:

Hoe ziet de geschiedenis van Python er uit?

Python is eind jaren 80 ontstaan en werd bedacht de Nederlander Duigo van Rossum. Van Rossum kwam op het idee doordat hij verbeteringen zag voor de verouderde programmeertaal ABC. Belangrijke pijlers voor hem waren (1) leesbare code en (2) efficiënte syntax.

De naam Python is ontstaan doordat bedenker Guido van Rossum groot fan van de serie Monty Python was

Python 1.0 werd in 1994 gepubliceerd. De eerste jaren was het gebruik van Python beperkt, maar vanaf 2000 kreeg de taal tractie. In 2000 werd tevens Python 2.0 gepubliceerd. Python 2.0 werd uiteindelijk een zeer populaire programmeertaal. In 2008 volgde Python 3.0 de eerdere versies op. Dit was een grootschalige update waar langslepende beperkingen in de taal werden opgelost. Vanaf 2018 wordt Python 2.0 niet meer onderhouden.

Met vertrouwen waardevolle inzichten halen uit data? Schrijf je in voor een van onze Python trainingen.


Vandaag de dag kunnen we concluderen dat Python een van de grootste successen is op het gebied van open-source programmeertalen. Onderstaande video geeft de groeiende populariteit van Python over afgelopen jaren mooi weer.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen Python 2 vs Python 3?

Er zijn meer verschillen te noemen, maar enkele van de belangrijkste verschillen vind je in onderstaande tabel.

Python 2

Python 3

Python 2 geeft als antwoord op de berekening 5 / 2 = 2 omdat de taal het resultaat afrondt naar beneden. Om het 'juiste' antwoord te krijgen moet je 5.0 / 2.0 ingeven. Het resultaat is dan 2.5.In Python 3 geeft 5 / 2 direct het resultaat dat je verwacht, namelijk 2.5. Je kunt je misschien voorstellen dat dit de taal intuïtiever maakt voor beginners.
Niet alle packages uit de Python 2 tijd zijn te gebruiken in Python 3.Alle packages die nu ontwikkeld worden zijn te gebruiken in Python 3.
Python 2 is veel aanwezig als legacy code binnen grote organisaties. Deze code is in het verleden geschreven en moet een keer herschreven worden.Als je in een organisatie werkt waar nog geen Python code aanwezig is, dan is het raadzaam om, met het oog op de toekomst, direct in Python 3 te starten.
Strings in Python 2 hebben standaard een ASCII indeling. Dit brengt beperkingen met zich mee.Python 3 strings hebben standaard een Unicode indeling. Het voordeel is dat er letters uit meer verschillende talen begrepen worden. Ook op het gebied van emojis en symbolen geeft dit meer mogelijkheden.
De print statement print 'hallo wereld' is vervangen door een built in Python function.In Python 3 is de print() functie beschikbaar en schrijf je print('hallo wereld').
"<>" betekent is niet gelijk aan."!" betekent is niet gelijk aan.

Met vertrouwen waardevolle inzichten halen uit data? Schrijf je in voor een van onze Python trainingen.


Wanneer kies ik Python 2 en wanneer Python 3?

Je kiest Python 2 als:

  • Je met packages moet werken die alleen in Python 2 beschikbaar zijn
  • Er legacy code aanwezig is binnen jouw organisatie
  • Je met software werkt van leveranciers waarin men Python 2 gebruikt

Je gebruikt Python 3 als:

  • In alle gevallen waar dit mogelijk is

Hoe start ik met het leren van Python 3?

Je kunt Python leren uit een boek, online, of in een klassikale training. Hoe lang het voor jou duurt om Python te leren is lastig te zeggen. Wij merken dat je in een klassikale training snel voortgang boekt omdat je hele dagen gestimuleerd wordt non-stop aandacht te geven aan de materie. Hierdoor kun je in zeer korte tijd veel vooruitgang boeken en ben je minder afhankelijk van je eigen pro-activiteit. Als je eenmaal een eerste basis hebt gelegd is het makkelijker om zelfstandig online of uit een boek door te leren.

Bekijk hier onze Python cursus voor data science en vergroot je vaardigheden gecombineerd met mooie voorbeelden en praktijkcases. Of doe mee met de data science opleiding en ontwikkel jezelf in vier dagen door tot data scientist.

 

Download één van onze opleidingsbrochures voor meer informatie

by: