waarom python leren redenen

De vaardigheid om te kunnen programmeren is één van de meest gevraagde vaardigheden binnen meerdere werkgebieden, en dit zal in de toekomst alleen maar verder toenemen.

Python is de programmeertaal die het snelst stijgt in aantal gebruikers. Python is een programmeertaal voor een breed toepassingsgebied die bekend staat vanwege een hoge efficiëntie en een goede gebruiksvriendelijkheid.

Wil je direct aan de slag? Lees hier hoe je Python installeert en hier hoe je Jupyter Notebook installeert. Of doe mee met onze complete vierdaagse data science opleiding en leer alle ins en outs van Python voor data analyse.

Check hier alvast de enorme stijging in populariteit van Python gedurende de afgelopen 10 jaar.

Python is begin jaren 90 bedacht en ontwikkeld door de Nederlander Guido van Rossum. Van Rossum had het streven een programmeertaal te ontwikkelen die begrepen zou worden en efficiënt gebruikt zou kunnen worden door een breed publiek. Dit is goed gelukt.

Naast dat Python erg intuïtief leesbaar is het de programmeertaal ook open-source waardoor het gratis te gebruiken is. Dit maakt het één van de meest gebruikte talen.

Python Leren: 6 Redenen

Hieronder staan 6 redenen waarom Python een slimme keuze is om als programmeertaal te leren.

 1. Python is een intuïtieve programmeertaal geschikt voor een breed toepassingsgebied
 2. De populariteit van Python groeit en zal in de toekomst onmisbaar zijn binnen de IT
 3. Belangrijke toekomstige technologieën zijn afhankelijk van Python
 4. Top techbedrijven gebruiken Python
 5. Python is gewild
 6. Python heeft een actieve community met veel documentatie

Met vertrouwen waardevolle inzichten halen uit data? Schrijf je in voor een van onze Python trainingen.


1. Python is een intuïtieve programmeertaal geschikt voor een breed toepassingsgebied

Python is een high level programmeertaal. De code van high level-programmeertalen gebruikt woorden die gangbaar zijn in onze dagelijkse taal. Hierdoor is Python-code intuïtief en relatief eenvoudig te leren. Dit helpt om ideeën snel om te zetten van concept naar applicatie. Tevens zorgt de leesbaarheid ervoor dat onderlinge samenwerking tussen programmeurs gemakkelijker verloopt doordat het eenvoudiger is elkaars werk te begrijpen.

Naast dat Python goed leesbaar is kan het voor een breed toepassingsgebied gebruikt worden. Zo kan het gebruikt worden voor data science werkzaamheden maar bijvoorbeeld ook voor het opzetten van een interactieve webapplicatie of automatiseren van werkzaamheden.

python leren om toenemende populariteit2. De populariteit van Python groeit en zal in de toekomst onmisbaar zijn binnen de IT

De programmeer industrie gelooft er sterk in dat Python in de toekomst een groot aandeel zal blijven houden, waar andere programmeertalen waarschijnlijk naar de achtergrond zullen verdwijnen.

Onderzoek verricht door coding community Stack Overflow wijst uit dat Python de snelst groeiende programmeertaal van de laatste jaren is en spreekt de verwachting uit dat dit zich voort zal zetten. Wanneer iemand zich nu het programmeren in Python eigen maakt vergroot diegene de kansen op een succesvolle carrière binnen een vakgebied in de informatietechnologie.

3. Belangrijke toekomstige technologieën zijn afhankelijk van Python

Bij het kiezen van richting in persoonlijke technische ontwikkeling is het verstandig om stil te staan bij technologieën die in de toekomst gebruikt zullen worden. Door niet te investeren in vaardigheden gerelateerd aan deze technologieën zet iemand zich indirect op een achterstand ten opzichte van anderen.

Technologieën waarvan verwacht wordt dat ze in de toekomst meer en meer toegepast gaan worden zijn onder andere:

 • Kunstmatige intelligentie
 • Big data
 • Virtual reality

Python is dé programmeertaal waarin de meeste ontwikkelingen binnen AI, Big Data, en VR worden verricht.

python leren omdat tech bedrijven het gebruiken

4. Top techbedrijven gebruiken Python

De wereldwijd meest bekende techbedrijven maken dagelijks gebruik van Python en raden het een ieder aan die betere toekomstige baankansen zoekt binnen IT-werkgebied.

Hieronder staan enkele top techbedrijven opgesomd die dagelijks voor een veelvoud aan toepassingen van Python gebruik maken:

 • Google
 • Facebook
 • Instagram
 • Netflix
 • Dropbox

5. Python is gewild

Python was in 2018 een van de meest gewilde programmeertalen. De populariteit en het brede gebruik van Python als programmeertaal is naast bovenstaande redenen verklaarbaar doordat het erg bruikbaar en geschikt is voor wetenschappelijke berekeningen, data analyse en transformatie en kunstmatige intelligentie.

Ook doordat Python een programmeertaal is voor een breed toepassingsgebied, zal een Python programmeur in elke vorm van industrie waarde toe kunnen voegen door het brengen van automatiseringen en digitaliseringen. Start hierom het leertraject in Python en floreer vanuit alle mogelijkheden die zich ontpoppen door interessante projecten, een mooie baan en een goed inkomen (lees ook: van data analyst naar data scientist).

Voor een volledig overzicht van de mogelijkheden binnen Python voor Data Science kun je dit overzicht van Python Packages eens bekijken. Packages zijn voorgemaakte pakketjes met mogelijkheden, bijvoorbeeld op het gebied van Machine Learning.

Ook interessant: hoe word je data scientist?

Python leren om de actieve community

6. Python heeft een actieve community met veel documentatie

Dankzij de laagdrempelige open-source opzet van Python zijn er vele packages beschikbaar. Een package bevat code met handige extra functionaliteit. Dit betekent dat er voor elke toepassing wel een package denkbaar is waardoor Python voor bijna elke toepassing wel gebruikt kan worden. Een voorbeeld is seaborn waarmee je data gemakkelijk kan visualiseren.

Naast het feit dat er veel packages met verschillende functionaliteiten beschikbaar zijn, zijn deze ook goed gedocumenteerd. Voor bijna elke vraag is wel een goed antwoord te vinden. Mocht je er via de officiële documentatie niet uitkomen, dan is er nog altijd de actieve community van Python-gebruikers en ontwikkelaars. Je kan bijvoorbeeld op StackOverflow vaak soortgelijke vragen vinden met antwoorden die je mogelijk op weg helpen.

Wil je direct aan de slag?

Voor beginnende data scientists hebben we een laagdrempelige case uitgewerkt waar we je in 10 stappen doorheen helpen. Ga direct aan de slag met Python for data science met deze tutorial.

Met vertrouwen waardevolle inzichten halen uit data? Schrijf je in voor een van onze Python trainingen.


Wil je nog veel meer leren over Python en Data Science? Schrijf je dan in voor onze Python cursus voor data science, onze machine learning training, of voor onze data science opleiding en leer met vertrouwen te programmeren en analyseren in Python.

Download één van onze opleidingsbrochures voor meer informatie

by: