python vs tableau overeenkomsten verschillen

Python en Tableau zijn beide veelgebruikte tools binnen Data Science. De meeste Data Scientists zullen zowel met Python als met Tableau kunnen werken. Maar voor wie nog minder bekend is met beide tools hebben we op deze pagina de overeenkomsten en verschillen overzichtelijk op een rij gezet. Bovendien gaan we in op of het mogelijk is Python en Tableau te combineren.

Wat is Python?

Python is een van de meestgebruikte en toepassingsrijke programmeertalen wereldwijd. Voor data science toepassingen is Python op veel vlakken de standaard geworden. Lees hier meer over voorbeeldtoepassingen in Python. Zo is Python toepasbaar in web-development, API-development, de ontwikkeling van machine learning modellen, data analyse en visualisatie, en de ontwikkeling van computerspellen.

Python is ontwikkeld in de jaren 90 door de Nederlander Guido van Rossum. Het is echter een open-source project, waardoor tegenwoordig veel programmeurs wereldwijd de taal doorontwikkelen. Een van de krachten van Python is deze grote community en de vele kwalitatieve python packages die ontwikkeld zijn over de tijd.

Veel grote organisaties als Google, Airbnb en Uber hebben Python gekozen als taal voor hun web-applicaties en data science activiteiten.

Wil jij data science skills ontwikkelen met Python? Schrijf je in voor een van onze trainingen.Wat is Tableau?

Tableau is een data visualisatie tool die veel wordt gebruikt door data analisten en business intelligence professionals. Het voordeel aan Tableau is dat het intuïtief werkt en er geen zware technische kennis benodigd is om goed met de tool uit de voeten te kunnen. Vanuit de software kun je een verbinding maken met databases, waarna de data gevisualiseerd kan worden. Visualisaties kunnen gebruikers op ieder apparaat openen zo lang er een internetverbinding beschikbaar is.

Overeenkomsten en verschillen tussen Python en Tableau

AspectPythonTableau
In één zinEen high-level programmeertaal die gebruikt wordt om scripts te schrijven.Een data visualisatie tool die je helpt om van data naar bedrijfsinzichten te komen.
KostenPython is open-source beschikbaar en dus gratis.Tableau is een betaalde tool. De kosten voor individueel gebruik beginnen bij $70 per maand en lopen voor organisaties op.
Hoe leer ik het?Python leer je makkelijk als je programmeerervaring hebt. Als je dat niet hebt kun je een online training volgen of een klassikale training. Wij bevelen klassikale trainingen aan voor mensen met een druk gezinsleven of een full-time baan omdat je dan in korte tijd veel bij kunt leren.Tableau is intuïtief en daar kun je mee starten vanaf de eerste dag. Er zijn ook tutorials beschikbaar.
VisualisatiemogelijkhedenPython kent diverse packages waarin visualisaties gemaakt kunnen worden (Matplotlib, Seaborn, ggPlot)Visualisaties in tableau zijn te maken met een veelzijdige drag-and-drop interface.
VeelzijdigheidPython kan voor veel meer gebruikt worden dan het visualiseren van data. Dat maakt de programmeertaal extreem veelzijdig en een veelgevraagde vaardigheid.Tableau is zeer goed in wat het doet, maar niet zo veelzijdig. Wanneer je inzichten uit data wilt halen met relatief eenvoudige visualisaties dan is Tableau geschikt.
IntegratiemogelijkhedenPython is met vrijwel ieder systeem en iedere andere technologie te integreren dankzij de grote hoeveelheid packages.Tableau kent diverse standaardintegraties met bijvoorbeeld MySQL of Google BidQuery. Deze integratiemogelijkheden zijn gebruiksvriendelijk, maar zorgen voor extra maandelijkse kosten.
Machine learning mogelijkhedenPython kent diverse machine learning packages die toonaangevend zijn wereldwijd. Hierdoor is Python steeds meer de standaard voor machine learning modellen.Tableau zelf heeft geen machine learning functionaliteit, maar het is mogelijk om Python binnen Tableau te gebruiken zodat er toch machine learning modellen geïntegreerd kunnen worden.

Wil jij data science skills ontwikkelen met Python? Schrijf je in voor een van onze trainingen.


Python en Tableau combineren

Het is natuurlijk het meest krachtig wanneer je zowel Python als Tableau beheerst. Vooral omdat de twee te combineren zijn met het Package Tabpy. Zo kun je geavanceerde machine learning modellen combineren met een gebruiksvriendelijke omgeving voor visualisatie.

Wil jij Python leren en bedreven worden in machine learning? Krijg in vier dagen vertrouwen in het analyseren van data met Python en leer machine learning modellen ontwikkelen. Schrijf je in voor onze data science opleiding en ontwikkel je onder begeleiding van ervaren trainers succesvol verder als data scientist. Heb je al ervaring met Python? Dan is onze machine learning training misschien geschikter.

Download één van onze opleidingsbrochures voor meer informatie

by: