python-voorbeelden-van-projecten-en-applicaties

Voordat de diverse Python voorbeelden en toepassingen worden beschreven is het goed om kort vast te stellen wat Python ook alweer is.

Python is een programmeertaal met de volgende kenmerken: de code is goed leesbaar, eenvoud staat centraal, het is open-source beschikbaar, en ontwikkeld door de Nederlander Guido van Rossum.

Omdat Python zo'n ongelofelijk breed toepassingsgebied heeft kan het lastig zijn om relevante voorbeelden voor jouw situatie te vinden. Maar ze zullen er zeker zijn, want Python is steeds meer overal (momenteel de 3e meestgebruikte programmeertaal wereldwijd).

We bespreken in dit blog 5 populaire toepassingen:
 1. Python & Data science
 2. Python ter automatisering van taken
 3. Python & Web-scraping
 4. Python voor Web- en game development
 5. Python en het internet der dingen (internet of things)

Python & Data science

Data Science is een relatief nieuw vakgebied waarin men de vakgebieden (1) wiskunde & statistiek, (2) computer science, en (3) business kennis combineert. Een data scientist heeft competenties binnen deze gebieden en kan dus ook programmeren. Veruit de populairste programmeertalen voor data scientists zijn Python en SQL.

Lees ook: Python vs SQL

Python voorbeelden binnen data science zijn:

 • Het automatiseren van Excel analyses die je herhaaldelijk moet doen. Zo bespaar je veel tijd, voorkom je fouten, en vergroot je de overdraagbaarheid en documentatie van analyses.
 • Het herkennen van patronen in data met machine learning. Dit kunnen cijfers en tekst zijn, maar ook audio of video. Zo kunnen specifieke Python modellen in de zorg bijvoorbeeld kanker identificeren op bijvoorbeeld een MRI- of CT-scan.
 • Met Python is het mogelijk om om te gaan met Big Data. Waar je in Excel al snel tegen beperkingen aanloopt bij grote hoeveelheden data, kan Python hier goed mee omgaan.

Ook interessant: hoe word je data scientist? of hoe lang duurt het om Python te leren?

Python ter automatisering van taken

Code voert in principe de handelingen uit die je het opdraagt uit te voeren. Hiermee automatiseer je dus taken. Hierbij is het in veel gevallen mogelijk om menselijke handelingen te automatiseren.

Python toepassingen op het gebied van taak-automatisering:

 • Het overtypen van gegevens van het ene systeem naar het andere systeem kan gemakkelijk overgenomen worden door Python.
 • Het dagelijks exporteren en analyseren van gegevens uit een systeem kan worden gedaan met Python.
 • Handelingen binnen de grafische omgeving van jouw computer (bijv. Mac OS of Windows) kunnen met Python uitgevoerd worden. Je kunt met de code muisklikken en toetsenbord-toetsen besturen.
Met vertrouwen waardevolle inzichten halen uit data? Schrijf je in voor een van onze Python trainingen.

 

Python & Web-scraping

Een andere toepassing van Python is web-scraping. Dit houdt in dat je met een bepaalde frequentie bepaalde gegevens van websites haalt. Zo kun je geautomatiseerd en gestructureerd data verzamelen over alle informatie die online te vinden is.

Python voorbeelden van web-scraping:

 • Houd geautomatiseerd prijzen van concurrenten in de gaten als webshop. Zo kun je snel handelen als iemand prijzen verlaagt of juist verhoogt.
 • Als je data van bijvoorbeeld aandelen of valuta scraped kun je deze data gebruiken om algoritmes die handelen te ontwikkelen en testen.
 • Een web-scraper voor weersomstandigheden kan handige data verzamelen om de drukte op bijvoorbeeld stranden te voorspellen.
 • De overheid en data science zijn ook een goede combi: zo kun je bijvoorbeeld social media berichten scrapen en het sentiment rondom bepaalde politieke thema's monitoren zodat preventief opgetreden kan worden.

Python voor Web- en game development

Python is uitermate geschikt voor web- en game development. Diverse populaire websites die jij dagelijks gebruikt bestaan voor een aanzienlijk deel uit Python code. Denk bijvoorbeeld aan Dropbox, Airbnb, Uber, of YouTube. Python kan gemakkelijk integreren met web protocollen als FTP, SSL, of HTTPS. Er zijn bovendien populaire (Python back-end) frameworks beschikbaar waarin web-applicaties snel en veilig ontwikkeld kunnen worden.

Dezelfde argumenten zijn te geven voor de ontwikkeling van games. Populaire spellen die in Python zijn geschreven zijn bijvoorbeeld Civilization, The Sims, en Battlefield.

Python en het internet der dingen (internet of things)

Binnen het Internet of Things heb je te maken met real-time data uit sensoren, draadloze netwerken, big data, en machine learning. Dit zijn precies de dingen waar Python voor geschikt is. Met het internet der dingen gaan we over op een wereld waarin de meeste internetgebruikers (semi-)autonome systemen zijn, bijvoorbeeld je auto of koelkast.

Met Python kun je kleine objecten omtoveren tot elektronische gadgets. Vaak wordt een Raspberry Pi (een soort minicomputer) hiervoor gebruikt, maar er zijn tegenwoordig nog kleinere computers beschikbaar hiervoor, bijvoorbeeld de Micropython.

Voorbeelden van Python toepassingen:

 • Implementatie van Smart Homes waarin gordijnen automatisch open en dicht gaan, de verwarming vanzelf aan- en uit, bijvoorbeeld de koffiemachine aan om 07:00.
 • Het traceren van containers op vrachtschepen ter optimalisatie van supply-chains en verbetering van voorspellingen van levertijden.

Ook interessant: hoe start je met Machine Learning?

Conclusie

Door het brede toepassingsgebied van Python ontkom je er bijna niet aan om Python te leren. De programmeertaal zet traditionele beroepen als die van data analyst, (online) marketeer, consultant, en finance professional op zijn kop. Gelukkig is omscholen of skills bijleren dankzij de toegankelijkheid van Python mogelijk. In onze Python cursus voor data science leg je een goede basis hiervoor en als je al wat verder bent kun je je voordeel doen met de machine learning training. Beide trainingen zijn voordelig gecombineerd te volgen in onze data science opleiding.

Download één van onze opleidingsbrochures voor meer informatie

by: