wat is een python script voorbeeld

Als je begint met programmeren in Python dan zul je waarschijnlijk snel horen van "Python scripts". Maar wat is een Python script precies? Daar geven we antwoord op in dit artikel, dat als volgt is opgebouwd:

Wat is een Python script?

Wanneer je begint met programmeren in Python zul je waarschijnlijk in een interactieve interface werken waar je Python code kunt schrijven en deze stukjes code direct uit kunt laten voeren zodat je de output kunt zien. Wanneer je vaak dezelfde functionaliteit nodig hebt wordt het interessant om een Python script te gebruiken.

Een script is een tekstbestand met samenhangende Python code dat samen een Python programma vormt.

Je kunt een script dus gewoon maken in bijna iedere tekstverwerker. Bijvoorbeeld Teksteditor op Mac of NotePad op Windows. Het is wel belangrijk dat de tekstverwerker die je kiest geen opmaak als vetgedrukt, schuingedrukt, of onderstreept in de output gebruikt. De ASCII tekenset is hiervoor geschikt (dit zijn normale, niet opgemaakte, leestekens).

Binnen een script kunnen packages en python functies gebruikt worden.

Een Python script kan bovendien aangeroepen worden binnen een interactieve interface. Zo kun je voorgeschreven Python programma's combineren met nieuwe code die je schrijft.

Met vertrouwen eigen Python scripts maken? Schrijf je in voor een van onze Python trainingen.


Waarom is een Python script handig?

Een Python script kan oneindig vaak gebruikt worden en is dus handig voor het automatiseren van repetitieve handelingen. Je hoeft niet steeds hetzelfde te typen waardoor je veel tijd bespaart.

Daarnaast is het eenvoudig om de code binnen een Python script aan te passen waardoor je de functionaliteit precies kunt aanpassen op wat jij nodig hebt. Zo kun je veel scripts op internet vinden en deze aanpassen op jouw specifieke situatie.

Python scripts worden veelvuldig gebruikt door Data Scientists. Data scientists zijn mensen die uit grote hoeveelheden data nieuwe inzichten halen ter verbetering van de bedrijfsvoering.

Lees ook: hoe word je data scientist?

Hoe voer ik Python scripts uit?

Om een Python script uit te voeren moet je eerst het Python script maken in de teksteditor. Het Python script moet opgeslagen worden als een .py bestand. Onderstaand Python voorbeeldscript laat de huidige datum en tijd zien op het moment dat je het script uitvoert.

from datetime import datetime

now = datetime.now()

mm = str(now.month)

dd = str(now.day)

yyyy = str(now.year)

hour = str(now.hour)

mi = str(now.minute)

ss = str(now.second)

print(dd + "/" + mm + "/" + yyyy + " " + hour + ":" + mi + ":" + ss)

Deze code is gemaakt in Jupyter Notebook en slaan we op als een .py bestand, namelijk welke_dag_en_tijd_is_het.py.

Het Python script kan in iedere map opgeslagen worden. Vervolgens is het bestand aan te roepen via de command line. Via command prompt in Windows of terminal op een Mac of Linux.

Om het script te runnen moet je de map weten waar het script staat opgeslagen. Het navigeren naar een bepaalde map werkt op verschillende systemen anders. Op internet zijn gedetailleerde instructies te vinden hoe je dit kunt doen voor zowel command prompt als de Linux/Mac terminal. Je kunt ook het bestand opslaan in de map waarmee de command line opent.

Als je werkt op een Mac dan start je in de basismap van de user. Als je het bestand welke_dag_en_tijd_is_het.py in de gebruikersmap hebt opgeslagen dan is het Python script uit te voeren door in te geven python welke_dag_en_tijd_is_het.py. Het script wordt uitgevoerd en de output weergegeven.

Let op: hiervoor is Python installeren op jouw apparaat van belang.

python script uit terminal runnen

Welke voorbeelden zijn er?

Met Python scripts kun je enorm veel. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het automatiseren van handelingen (e.g. overtypen van gegevens, versturen van e-mails)
  • Het automatiseren van data-analyses
  • Dagelijks exporteren of importeren van gegevens uit systemen
  • Webscraping met Python
  • Muisklikken en toetsenbord-handelingen automatiseren

Meer voorbeelden lees je in onze blog 13 Python voorbeelden uit 5 toepassingsgebieden.

Met vertrouwen eigen Python scripts maken? Schrijf je in voor een van onze Python trainingen.


Hoe leer ik zelf om Python scripts te schrijven?

Wil jij zelf Python scripts leren schrijven om bovenstaande doelen te bereiken? In onze tweedaagse Python cursus krijg je in twee dagen vertrouwen in het schrijven van je eigen Python scripts.

by: