Wat is het STAP budget?

De subsidieregeling STAP-budget is een regeling van de Nederlandse overheid waarmee iedereen van 18 jaar of ouder 1.000 euro (inclusief BTW) per jaar kan krijgen voor het volgen van een opleiding.

Hoe werkt het aanvraagproces?

Stap 1
Stap 2
Stap 3

Kies een training en schrijf je in met het STAP-budget

Op al onze trainingen kun je €1000 subsidie krijgen via het STAP-budget.

Een training kiezen
Dit geldt dus voor deze trainingen:

Inschrijven met STAP
Als je een training hebt gevonden die je wilt volgen dan kun je je inschrijven op onze website. Je geeft op het inschrijfformulier aan of je het STAP-budget wilt toepassen op jouw inschrijving. Je ontvangt vervolgens een mail met aanvullende vragen zodat we alle informatie verzamelen die nodig is voor de STAP-aanvraag.

Let op: de prijzen op onze websites zijn vermeld exclusief BTW. De €1000 STAP-budget subsidie is inclusief BTW.

Stap 2: Ontvang jouw STAP aanmeldbewijs

 • Op basis van jouw aanmelding stellen we een STAP aanmeldbewijs op. Deze heb je nodig voor het aanvragen van de subsidie.
 • Je vraagt de subsidie aan via het STAP portaal van UWV en je logt in met DigiD. Check alvast even of het je lukt om in te loggen.
 • Naast het STAP aanmeldbewijs sturen we je informatie mee over wanneer en hoe je het STAP-budget aanvraagt (zie stap 3).
 • Lees dit goed door, want het STAP-budget is altijd snel op.

Stap 3: Vraag STAP-budget aan & krijg goedkeuring

 • Je ontvangt informatie per mail van ons over hoe je de aanvraag voor het STAP-budget kunt doen
 • Je vraagt het STAP-budget direct aan als de nieuwe subsidieperiode start (in 2023 op 2 januari, 1 maart, 1 mei, en 3 juli, 4 september, en 1 november)
 • Het STAP-budget is altijd snel op, dus vraag het zo vroeg mogelijk aan op de dag dat er nieuw budget beschikbaar komt
 • Je vraagt de subsidie aan via het STAP portaal. Je hebt hier DigiD voor nodig
 • Als je aanvraag is goedgekeurd dan hoor je vanzelf van ons

Veelgestelde vragen

Wanneer kun je het STAP-budget precies aanvragen?

Afhankelijk van de startdatum van jouw training verschilt het aanvraag-moment.

 • Op 2 januari om 10.00 kun je het STAP-budget weer aanvragen via deze pagina. Dit kan alleen voor trainingen die starten na 29 januari en voor 31 mei.
 • Op 17 maart om 10.00 kun je het STAP-budget weer aanvragen via deze pagina. Dit kan alleen voor trainingen die starten na 28 maart en voor 1 augustus.
 • Op 1 mei om 10.00 kun je het STAP-budget weer aanvragen via deze pagina. Dit kan alleen voor trainingen die starten na 28 mei en voor 1 oktober.
 • Op 3 juli om 10.00 kun je het STAP-budget weer aanvragen via deze pagina. Dit kan alleen voor trainingen die starten na 30 juli en voor 1 december.
 • Op 4 september om 10.00 kun je het STAP-budget weer aanvragen via deze pagina. Dit kan alleen voor trainingen die starten na 1 oktober en voor 1 februari 2024.
 • Op 1 november om 10.00 kun je het STAP-budget weer aanvragen via deze pagina. Dit kan alleen voor trainingen die starten na 28 november en voor 1 april 2024.
Ik wil alleen meedoen als STAP wordt toegekend, kan dat?

Ja dat kan.

Je dient je gewoon in te schrijven voor een training. Geef op het inschrijfformulier aan dat je STAP wilt toepassen. Vervolgens ontvang je van ons automatisch aanvullende vragen m.b.t. STAP. Hier kun je aangeven dat je alleen mee wilt doen als je STAP krijgt toegekend.

Wat als een training duurder is dan €1000?

Als een training duurder is dan €1000 dan ontvang je een factuur voor het restbedrag. Dit kun je zelf of kan jouw werkgever betalen.

Let op: prijzen op onze websites zijn vermeld exclusief BTW. Het STAP budget is inclusief BTW.

Voorbeeld: Je wilt de Python cursus voor data science volgen. Deze cursus kost €950 ex. BTW en €1149,50 incl. BTW. Je kunt €1000 STAP budget inzetten en ontvangt dus een factuur van €149,50 incl. BTW oftewel €123,55 ex. BTW.

Wat als mijn aanvraag niet wordt goedgekeurd?

In het inschrijfformulier voor de training geef je aan of je STAP-budget wilt toepassen op je inschrijving. Als je daarvoor kiest ontvang je direct na inschrijving een mail met aanvullende vragen. Je kunt dan aangeven dat je:

 1. Mee wilt doen ongeacht of je het STAP budget toegekend krijgt
 2. Alleen mee wilt doen als je het STAP budget toegekend krijgt
Kan ik na toekenning van het STAP budget nog afzien van de training?

Dat kan, maar dan gelden onze algemene voorwaarden. Dit kan meestal niet kosteloos. Geef het in ieder geval zo vroeg mogelijk aan.

Het lukt mij onverhoopt niet om bij de training aanwezig te zijn, wat nu?

Lukt het niet om je opleiding, training of cursus te starten of af te ronden, dan vervalt je recht op subsidie. Geef dit zo snel mogelijk door aan UWV, zodat het STAP-budget teruggevorderd kan worden bij de opleider. Geef je het niet door en ligt de reden voor het niet volgen of afronden van de opleiding, training of cursus bij jezelf, dan kun je voor een periode van maximaal 2 jaar worden uitgesloten van het aanvragen van STAP-budget.