In Python werk je met variabelen. Een variable is een plek in het geheugen van een computer waar je een bepaalde waarde in op kunt slaan. Of je het over een Python variable hebt, of een variabele uit een andere taal maakt niet uit want in de basis is het concept hetzelfde.
In deze blog behandelen we essentiële kennis en vaardigheden als het gaat om Python variables:
- Hoe ken je een waarde toe aan een variabele?
- Zijn er afspraken over de naam die we een variabele (kunnen) geven?
- Slim de waarden van variabelen updaten
- Welke vormen van data kan een variabele bevatten?
Een Python variable is een plek in het geheugen van een computer waar je een bepaalde waarde in op kunt slaan
Hoe ken je een waarde toe aan een variabele?
Stel je je een bepaalde uitkomst wilt bewaren zodat je de waarde op een later moment kunt hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een naam, een leeftijd, of de uitkomst van een berekening.
Als je de leeftijd 40 wilt bewaren dan ken je de waarde op deze manier aan een variabele toe (en met print bekijk je de waarde van de variabele):
leeftijd = 40
print(leeftijd)
De "=" betekent dus iets anders dan 'is gelijk aan'. Het wordt ook wel een assignment operator genoemd.
Zijn er afspraken over de naam die we een variabele (kunnen) geven?
Er zijn twee regels als het gaat om de naamgeving van Python variables:
- Een Python variabele kan niet starten met een nummer;
- Een Python variabele bestaat uit alleen uit (i) lage streepjes, (ii) letters, en (iii) cijfers. Het is handig om te onthouden dat variabelen hoofdlettergevoelig zijn.
Voorbeelden van variabelen die onjuist zijn, zijn bijvoorbeeld: 10steden, Jan'sLeeftijd, of bekende-nederlanders. Zie jij waarom dit onjuist is?
Slim de waarden van variables updaten
Het is mogelijk om steeds weer nieuwe waarden toe te kennen aan variabelen. De volgende code resulteert uiteindelijk in een variabele met de waarde 40.
leeftijd = 20
leeftijd = 40
print(leeftijd)
Het is bovendien mogelijk om een variabele te updaten waarbij de variabele zijn oude waarde gebruikt in de toekenning van een nieuwe waarde. Zo kun je bijvoorbeeld als volgt een variabele updaten:
leeftijd = 20
leeftijd = leeftijd + 20
Dit zal resulteren in een toegekende waarde van 40.
Er is een handige sluiproute om met nog minder code nieuwe waarden toe te kennen. Zo kun je de volgende code gebruiken:
leeftijd = 4
leeftijd += 5
Dit betekent tel 5 op bij 4 en geeft als uitkomst 9. Op dezelfde manier kun je de volgende code gebruiken:
leeftijd = 4
leeftijd /= 2
leeftijd = 4
leeftijd -= 1
leeftijd = 4
leeftijd **= 2
leeftijd = 4
leeftijd *= 5
Zie jij de uitkomst? Antwoorden van boven naar beneden: 2, 3, 16 (kwadraat), 20
Welke vormen van data kan een variabele bevatten?
In deze blogpost zijn tot nu toe alleen hele getallen gebruikt in de toekenning aan variabelen. Hele getallen worden gerekend onder het data type integer. Naast integers kan een variabele ook andere data types en dus andere waarden bevatten. Het data type geeft een computer informatie over de manier waarop er met de data omgegaan moet worden.
Andere data types zijn:
- Een float: dit is een commagetal als 8.34 of 10.13124.
- Een string: dit is tekst en staat altijd "tussen aanhalingstekens". Je kunt zowel enkele als dubbele aanhalingstekens gebruiken in Python variabelen.
Het is mogelijk om van integers floats te maken en andersom. Je kunt het huidige data type achterhalen met de Python function type(). Met de volgende functies kun je het data type van variabelen wijzigen: int() maakt integers van variabelen, str() maakt strings en float() maakt floats. Let op dat int() een commagetal altijd naar beneden af zal ronden, waardoor je beter eerst de functie round() kunt gebruiken. Dit zijn ingebouwde functies waar je geen Python Packages voor hoeft te importeren.
Wil je nog veel meer leren over Python en Data Science? Schrijf je dan in voor onze Python cursus voor data science of voor onze data science opleiding en leer met vertrouwen te programmeren en analyseren in Python. Ontwikkel je in enkele dagen tot data scientist.
Download één van onze opleidingsbrochures voor meer informatie
Rik is data scientist en marketeer bij Data Science Partners. Vanuit zijn achtergrond op de Technische Universiteit Eindhoven heeft hij veel affiniteit met data. Na zijn studie heeft hij als consultant altijd met data gewerkt en tevens ervaring opgedaan in het geven van trainingen.