13_chatgpt_gebruiken_onderdelen_website

ChatGPT is een slimme AI-chatbot ontwikkeld door OpenAI, waar je vragen aan kunt stellen en opdrachten aan kunt geven, waarop je antwoord krijgt. In deze blogpost zullen we stapsgewijs bespreken hoe je ChatGPT kunt gebruike en hoe je er het meeste uit kunt halen.

1. Aanmaken van een account om ChatGPT te gebruiken

ChatGPT is op verschillende manieren te gebruiken. Je kunt het rechtstreeks via de website van OpenAI gebruiken. Naast de website en API zijn er ook desktop- en mobiele apps beschikbaar. In deze blog behandelen we het gebruik van ChatGPT via de website. Om er gebruik van te kunnen heb je een account nodig. We bekijken stap voor stap hoe je dit aanmaakt.

1.1. Ga naar chatgpt.com

Ga naar de chatgpt.com, en klik rechtsboven op "Registreren".

1 chatgpt gebruiken landing

1.2. Voer je e-mailadres in, en klik op doorgaan

Je kunt ook direct gebruik maken van bijvoorbeeld een bestaand Google of Apple account.

2_chatgpt_gebruiken_create_account

Wil je allround AI expert worden? Bekijk dan onze 4-daagse AI opleiding

1.3. Maak een wachtwoord aan, en klik op doorgaan

3_chatgpt_create_account_password

1.4. Verifieer je e-mailadres

Je krijgt de melding dat er een e-mail naar je is verstuurd.

4_chatgpt_verify

Ga naar deze e-mail en klik op de link.

5_chatgpt_verify_email

Hiermee bevestig je je e-mailadres.

1.5. Maak een keuze in geheugengebruik

De huidige versie van ChatGPT biedt de mogelijkheid om geheugen te gebruiken. Daardoor onthoudt het details van vragen die je stelt. En daarmee worden de aanpassingen die het geeft beter aangepast aan jouw persoonlijke geheugen.

Je kunt ervoor kiezen om het wel of niet te gebruiken.

6_chatgpt_enable_memory

Nu is je account klaar voor gebruik.

2. ChatGPT vragen stellen / opdrachten geven

2.1. Stellen van een nieuwe vraag

Je kunt dirct een vraag stellen door deze te typen in het tekstvak onderaan, en op het pijltje te klikken. Je kunt ook de toetsenbordcombinatie CTRL + Enter gebruiken. Een vraag of opdracht heet een "prompt".

In onderstaand voorbeeld vragen we wat de hoofdstad is van Nederland.

7_chatgpt_gebruiken_prompt_hoofdstad

ChatGPT laat in de chat jouw vraag zien, en komt met een antwoord. Er staan verschillende knoppen onder het antwoord. Daarmee kun je de tekst voor laten lezen, kopiëren, feedback geven, of het antwoord opnieuw laten generenen.

Verder is er in de zijbalk links een item toegevoegd voor deze chat: "Hoofdstad van Nederland".

8_chatgpt_gebruiken_prompt_hoofdstad_antwoord

2.2. Doorvragen

Je kunt in een chat doorvragen op eerdere vragen en antwoorden, zonder dat je hiernaar verwijst.

In onderstaand voorbeeld vragen we om het aantal inwoners, zonder te hoeven benoemen dat dit over Amsterdam gaat.

9_chatgpt_gebruiken_prompt_hoofdstad_inwoners

2.3. Vragen bewerken

Je kunt eerder gestelde vragen aanpassen, door er met de muis naartoe te gaan en op het pennetje aan de linkerkant te klikken. Er zal vervolgens voor de aangepaste vraag een antwoord gegenereerd worden.

10_chatgpt_gebruiken_prompt_hoofdstad_edit

2.4. Vragen stellen over bijlagen

Je kunt in ChatGPT bijlagen toevoegen. Dit doe je door op de paperclip links van de tekstinvoer te klikken. Je kunt dan bijvoorbeeld een bestand vanaf je computer toevoegen.

In onderstaand voorbeeld vorgen we een Excel-bestand toe, en stellen hier vragen over.

11_chatgpt_gebruiken_prompt_bijlage

Je kunt hier vervolgens ook op doorvragen, en ChatGPT analyses uit laten voeren.

12_chatgpt_gebruiken_prompt_bijlage_histogram

Bijlagen hoeven geen Excel-bestand te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook een foto toevoegen, waarover je vragen stelt.

Mogelijkheden op de website

Op de website zie je volgende onderdelen:

13_chatgpt_gebruiken_onderdelen_website

  1. Tekstinvoer: hier stel je nieuwe vragen/opdrachten, die in het veld erboven beantwoord worden.
  2. Nieuwe chat: in plaats van verder te gaan in de bestaande chat, wordt er een nieuwe chart gemaakt.
  3. Zijbalk tonen/verbergen.
  4. GPT's onderzoeken: hiermee kun je vanuit een bibliotheek door anderen aangepaste versies van ChatGPT gebruiken. Die wellicht goed zijn in hele spcifieke taken zoals het opstellen van een cv.
  5. Overzicht van eerdere chats. Deze kun je hier ook verwijderen.
  6. Plan upgraden: De standaard versie van ChatGPT is gratis, maar beperkt. Vanuit een betaalde versie heb je meer mogelijkheden.
  7. Account: hier kun je specifieke instellingen wijzigigen.

Vanuit je account kun je het volgende doen:

14_chatgpt_gebruiken_account

  1. Mijn GPT's: Hier kom je weer in de bibliotheek van aangepast versies van ChatGPT. Wanneer je een betaald account hebt, kun je zelf ook een aangepast versie maken en toevoegen aan de bibliotheek.
  2. ChatGPT aanpassen: Hier heb je de mogelijkheid om met tekst details over jezelf en je voorkeuren toe te voegen. ChatGPT zal dit gebruiken bij het beantwoorden van vragen.
  3. Instellingen: Hier kun je allerlei instellingen inzien en wijzigen. Bijvoorbeeld het geheugen van ChatGPT, of het inschakelen van multifactorauthenticatie.
  4. Plan upgraden: Mogelijkheid om over te stappen naar een betaald account.
  5. Afmelden: Uitloggen op de website.

3. Goede vragen stellen

Net als wanneer je een mens om hulp vraagt: hoe beter je je behoeften kunt omschrijven, hoe beter je geholpen kan worden. Zo ook bij gebruik van ChatGPT. Een betere prompt zorgt voor betere antwoorden. Hier volgen enkele tips om tot betere prompts te komen:

  • Geef duidelijke en specifieke instructies: Hoe duidelijker je vraag, hoe beter het antwoord. In plaats van "Hoe bereken ik de standaardafwijking", kun je beter vragen: "Hoe bereken ik in programmeertaal Python de standaardafwijking, voor een kolom met getallen in een pandas DataFrame?."
  • Maak duidelijk in welke vorm je de output verwacht: Zo krijg je wat je verwacht. Bijvoorbeld: "... , leg het uit in maximaal 50 woorden, in een lijst met bullets."
  • Geef context mee: ChatGPT werkt beter als het de context van je vraag begrijpt. Bijvoorbeeld: "Vat het volgende artikel samen: {artikel}"

4. Voorbeelden van ChatGPT in de praktijk

Je kunt iedere vraag aan ChatGPT stellen, en daarmee is het geschikt voor allerlei toepassingen. We bekijken een paar voorbeelden.

4.1. Teksten schrijven

Geef in een prompt de kernpunten op en laat ChatGPT een e-mailtekst voor je schrijven. Dit kan nuttig zijn wanneer je bijvoorbeeld een lastige boodschap op een gepaste manier wilt overbrengen.

Voorbeeld: "Schrijf een e-mail waarin ik aan mijn team uitleg waarom we de deadline moeten verschuiven vanwege technische problemen."

15_chatgpt_gebruiken_prompt_email

Je kunt zo'n opzet vervolgens verder aanpassen om precies te krijgen wat je wilt.

4.2. Code schrijven

ChatGPT begrijpt verschillende programeertalen, en kan daardoor zelf code schrijven of reageren op bestaande code. Zo kun je om uitleg vragen van iets dat je niet begrijpt, of kan het je helpen om zelf nieuwe code te schrijven.

Voorbeeld: "Schrijf een Python-functie die een CSV-bestand inleest en sorteert op de kolom ‘Datum’."

16_prompt_python_csv

Het resultaat is niet altijd perfect, maar kan erg nuttig zijn.

4.3. Persoonlijk trainingsschema

Benoem wat wat je fitnessdoelen zijn en welke hulpmiddelen je hebt, en ChatGPT kan een persoonlijk trainingsschema opstellen.

Voorbeeld: "Ik heb 2 kettlebells van 10 en 16 kilo. Maak een persoonlijk trainingsschema voor krachtopbouw.."

17_prompt_trainingsschema

5. Best practices voor het gebruik van ChatGPT

Om het meeste uit ChatGPT te halen, zijn hier tot slot enkele best practices:

  • Blijf kritisch: Hoewel ChatGPT vaak zeer bruikbare antwoorden geeft, is het belangrijk om de resultaten zelf te valideren, vooral in professionele situaties. ChatGPT kan soms verouderde of incorrecte informatie geven.
  • Let op welke data je deelt: Deel geen vertrouwelijke of gevoelige informatie met ChatGPT. Zorg ervoor dat de gegevens die je invoert veilig zijn om te gebruiken in een AI-model.
  • Leer van de interacties: Door te experimenteren met verschillende soorten prompts, kun je ontdekken wat het beste werkt voor jouw specifieke behoeften.

Conclusie

ChatGPT is een AI-chatbot ontwikkeld door OpenAI. Door een account aan te maken kun je gratis gebruik maken van de tool. Je kunt er vragen aan stellen en opdrachten geven met tekst, maar ook bijlagen gebruiken zoals Excel-bestanden en foto's. Hoe beter je prompts zijn, hoe beter en nauwkeuriger het antwoord zal zijn. Het is zeer breed in te zetten: voor het opstellen van e-mails tot het schrijven van code in een programmeertaal.

Wil je allround AI expert worden?

Tijdens onze AI Opleiding leer je het hele AI spectrum kennen; van klassieke machine learning modellen tot generative AI met o.a. ChatGPT. Je leert programmeren in Python zodat je op uiteenlopende vlakken aan de slag kunt met AI.

by: