openai_create_new_api_key

De ChatGPT API van OpenAI biedt ontwikkelaars en bedrijven de mogelijkheid om de kracht van ChatGPT te integreren in hun eigen applicaties, tools en workflows. Van geautomatiseerde klantenservice tot data-analyse en contentgeneratie, met de API kun je ChatGPT gebruiken op manieren die verder gaan dan alleen de webinterface. Als je al weet hoe ChatGPT werkt dan kun je in deze blogpost meer leren over de API-key. Zoals hoe je de ChatGPT API key kunt vinden en gebruiken om de kracht van ChatGPT te ontsluiten in je eigen projecten.

1. Wat is een API Key?

Een API-key is een unieke persoonlijke code die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot een API (Application Programming Interface). In het geval van de ChatGPT API is de API-key wat je nodig hebt om aanvragen (requests) naar de ChatGPT-server te sturen en antwoorden (responses) te ontvangen. Dit werkt als een identificatiemiddel om te verifiëren dat je geautoriseerd bent om de API te gebruiken.

Met de ChatGPT API kun je functies van ChatGPT integreren in je software, zoals automatisch gegenereerde antwoorden op vragen, het schrijven van code, het genereren van teksten of zelfs het verwerken van gebruikersinvoer in een chatbot die je eigen data gebruikt.

Wil je allround AI expert worden? Bekijk dan onze 4-daagse AI opleiding

2. Waar vind je de ChatGPT API-key?

Om een ChatGPT API-key te verkrijgen, volg je de volgende stappen:

Stap 1: Maak een OpenAI-account aan

Ga dan naar de OpenAI website en registreer je. Dit geeft je toegang tot het OpenAI-API-platform, waaronder de ChatGPT API.

openai_dev_platform_chatgpt_key

openai_signup

Stap 2: Ga naar het dashboard

Nadat je bent ingelogd op de OpenAI website, navigeer je naar het API-dashboard. Dit is de centrale plaats waar je toegang hebt tot alle API-gerelateerde instellingen, waaronder facturering, gebruiksstatistieken en natuurlijk je API-keys.

openai_after_login_gpt_api_key

openai_api_keys

Stap 3: Genereer een nieuwe API-key

In het dashboard vind je een tabblad genaamd "API keys". Hier kun je een nieuwe API-key genereren door op de knop "Create new secret key" te klikken. Zodra je dit hebt gedaan, wordt je unieke API-key gegenereerd en weergegeven. Dit is een lange reeks van meer dan 100 tekens. Bijvoorbeeld iets als:

sk-proj-t98kYSNLYDaGiy2Yu23E4NYiqcYXZa_coFJGr6Yj7oIEop

Belangrijk: Sla de gegenereerde key direct op, want deze wordt slechts één keer weergegeven. Mocht je de key later kwijtraken, moet je een nieuwe aanmaken.

openai_create_new_api_key

openai_new_api_key_created

Stap 4: Beheer je API Keys

Je kunt op elk moment nieuwe API keys aanmaken of bestaande keys verwijderen. Dit is handig als je bijvoorbeeld denkt dat een API-key is gelekt en deze niet langer veilig is.

openai_new_api_key_created_dashboard

3. Hoe gebruik je de ChatGPT API-key?

Nu je je API-key hebt, kun je beginnen met het integreren van de ChatGPT API in je applicaties. Hier is een eenvoudige stapsgewijze uitleg over hoe je de API kunt gebruiken met behulp van HTTP-aanroepen.

Stap 1: Basisvereisten

Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat je het OpenAI Python-package hebt geïnstalleerd. Voer de volgende opdracht in je terminal of command prompt uit:

pip install openai

Stap 2: Verstuur een API-verzoek met het OpenAI package

Hieronder staat een eenvoudig Python-script om tekst te genereren met de ChatGPT API. Daarin geef je jouw API-key op.

from openai import OpenAI

# Voer je API-key in
client = OpenAI(
    api_key="jouw-api-key",
)

# Doe een API-aanroep
chat_completion = client.chat.completions.create(
    messages=[
        {
            "role": "system",
            "content": "You are a helpful assistant."
        },
        {
            "role": "user",
            "content": "Vertaal deze zin naar het Engels: 'Ik hou van programmeren in Python.",
        },
    ],  # Geef een prompt op
    model="gpt-3.5-turbo", # Geef een model op
    max_tokens=150,  # Beperk de lengte van het antwoord
    temperature=0.5  # De mate van creativiteit in het antwoord
)

# Print het antwoord op de API-aanroep
print(chat_completion.choices[0].content)
Output:
"I love programming in Python."

Stap 3: Het verwerken van de response

Wanneer je met het OpenAI package een API-aanroep doet, krijg je een antwoord terug. In het bovenstaande voorbeeld printen we het gegenereerde antwoord met chat_completion.choices[0].content.

Een belangrijk aspect van het gebruik van de API is het correct beheren van de gegenereerde output. Je kunt de lengte, creativiteit en nauwkeurigheid van de output aanpassen met behulp van parameters zoals max_tokens en temperature, afhankelijk van je toepassing.

4. Belangrijke parameters

Bij het werken met de ChatGPT API vanuit het Python OpenAI package zijn er verschillende parameters die je kunt aanpassen om de output aan te passen. Hier zijn enkele belangrijke parameters die je kunt gebruiken:

  • model="gpt-3.5-turbo": We gebruiken een GPT-3.5-model, dit kun je aanpassen naar een andere versie.
  • messages: Dit is een lijst met berichten waarin je zowel de rol van het systeem als de gebruiker definieert. Het systeem bepaalt het gedrag van de AI (bijv. als een "behulpzame assistent"), terwijl de gebruiker een vraag stelt.
  • max_tokens=150: Dit beperkt de output tot 150 tokens.
  • temperature=0.5: Dit maakt het antwoord enigszins creatief, zonder te veel afwijking van het meest voor de hand liggende antwoord.

Lees ook: alternatieven voor de ChatGPT API

5. Beveiliging en kosten

a. Beveiliging van je API-key

Het is essentieel om je API-key goed te beveiligen, omdat deze toegang geeft tot je OpenAI-account en daarmee ook tot kosten die je kunt maken bij het gebruik van de API. Deel je API-key nooit openbaar, bijvoorbeeld in een gedeeld project of in code repositories zoals GitHub. Voor extra beveiliging kun je ook overwegen om API-keys regelmatig te vernieuwen.

b. Kostenoverzicht

Het gebruik van de ChatGPT API is niet gratis. OpenAI hanteert een pay-per-use-model, waarbij de kosten afhankelijk zijn van het aantal tokens dat je verbruikt. Het is daarom verstandig om de gebruiksstatistieken in het OpenAI-dashboard regelmatig te monitoren.

openai_api_usage

Conclusie

De ChatGPT API biedt een krachtige manier om de geavanceerde mogelijkheden van ChatGPT te integreren in je eigen software of processen. Met behulp van een eenvoudige API key kun je op grote schaal geautomatiseerde antwoorden genereren, code laten schrijven, analyses uitvoeren en meer. Door duidelijke prompts te formuleren en de juiste parameters te gebruiken, kun je ChatGPT inzetten om je workflow te verbeteren en nieuwe mogelijkheden te verkennen.

Wil je allround AI expert worden?

Tijdens onze AI Opleiding leer je het hele AI spectrum kennen; van klassieke machine learning modellen tot generative AI met o.a. ChatGPT. Je leert programmeren in Python zodat je op uiteenlopende vlakken aan de slag kunt met AI.

by: