Git training: samenwerken aan code
Als je aan code werkt zul je regelmatig aanpassingen doen. Er zullen nog meer wijzigingen zijn wanneer je samen met anderen aan dezelfde code werkt. Bijhouden van wijzigingen en samenwerking vraagt om een duidelijke structuur. Hiervoor kun je gebruik maken van codebeheer met Git. Dit is het populairste versiebeheersysteem ter wereld. Kortom, Git geeft je meer structuur bij de ontwikkeling van code.
Leerdoelen van deze Git cursus
Tijdens deze training komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Git en populaire systemen als GitLab en GitHub
- Opzetten van een Git opslagplaats
- Code van een opslagplaats oproepen
- Wijzigingen doorvoeren in code
- Vertakkingen aanbrengen in de structuur
Is deze Git training wat voor mij?
Deze training is iets voor jou als:
- Indien je aan steeds grotere projecten werkt
- Je samen met anderen aan dezelfde projecten werkt
- Gestructureerd werken voor jou belangrijk is
Benodigde voorkennis
Je hebt geen specifieke voorkennis nodig voor de training. Het maakt niet uit in welke taal je programmeert, de training is altijd te volgen. Ter illustratie maken we gedurende de training gebruikt van Python code, maar je hoeft dus geen Python te kunnen.
Inhoud Git training
Git en populaire systemen als GitLab en GitHub
Je leert hoe Git ontstaan is en wanneer je het toe zou moeten gebruiken. Bovendien leer je wat de meest gebruikte systemen zijn zoals GitLab en GitHub. Ook zul je zien wat hiervan voor- en nadelen zijn.
Opzetten van een Git opslagplaats
Om met Git te werken is een opslagplaats nodig. Dit wordt ook wel een “repository” genoemd. Dat wil zeggen de plaats waar je code opgeslagen is. Je hebt hierbij een lokale en externe opslagplaats (local- en remote repositories). Als laatste bekijken we hoe een Git opslagplaats aangemaakt wordt.
Code van een opslagplaats oproepen
Je kunt op je computer code vanuit een externe opslagplaats oproepen. Allereerst bekijken we hoe een volledig project geïmporteerd wordt. Hiervoor gebruiken we het “clone” commando. Vervolgens laden we de laatste wijzigingen met het “clone” commando.
Wijzigingen doorvoeren in code
Wanneer je lokaal wijzigingen hebt aangebracht wil je deze doorvoeren in de externe opslagplaats. Hiervoor gebruiken we meerdere commando’s. Dit zijn bijvoorbeeld de commando’s “add”, “commit” en “push”. Daarmee zijn we in staat om wijzigingen op gestructureerde wijze te verwerken. Bovendien zie je wat de mogelijkheden zijn als meerdere mensen dezelfde code willen wijzigen.
Vertakkingen aanbrengen in de structuur
Stel je wilt wijzigingen doen aan code die al in productie is. Dan wil je dit doen en het ook kunnen testen zonder dat gebruikers dit merken. Hiervoor kun je gebruik maken van vertakkingen, “branches” en “forks”. Dat wil zeggen dat je code kunt afsplitsen. Zo kun je een tak hebben die in productie is, maar ook een tak voor ontwikkeling.
Je leert hoe je vertakkingen het beste kunt gebruiken. Tot slot zie je hoe vertakkingen weer samengevoegd kunnen worden. Dit heet ook wel “mergen”. Dit doe je zodat wijzigingen doorgevoerd kunnen worden in productie.
In-company training organiseren?
Wil je meer structuur en beter samenwerken met anderen door Git? Schrijf je dan in voor een van onze trainingen of neem contact met ons op om in korte tijd alles te leren er zelf mee aan de slag te gaan.
Ervaringen met onze trainingen
Professioneel opgezet. Heldere verhaallijn gedurende de dag!
— Maurice Wijshoff, Specialist Improvement & Innovation bij Ahold Delhaize
Inhoudelijk sterk en enthousiast team. Leerzaam! Kortom goede introductie en fijne locatie.
— Imbert Myers, Database marketeer & Business analyst bij FNV
Erg goed verzorgde cursus. Docenten zijn enthousiast en ik vond het een goede selectie van onderwerpen. Goede basis en kweekt nieuwsgierigheid naar wat nog meer mogelijk is.
— Debra Marcella, Operator LPC TREx bij Ministerie van Defensie
Tijd genomen voor de basis en niet tegen beter weten in alle materie er doorheen geduwd. Goed tempo!
— Olaf van der Veen, co-founder bij Zero Foodwaste
Jullie zijn een enthousiast team!!
— Willem Kuilman, Information Security Manager bij Fujitsu
Gezellige sfeer, sterke voorbeelden, kundige docenten, goede presentatie
— Hugo Heuts