wat is list comprehension in python uitleg hoe het werkt

Wat is list comprehension in Python?

List comprehension in Python is een mooie en goede manier om op basis van bestaande lijsten nieuwe lijsten te creëren. Als data scientist kun je met Python op diverse manieren lists maken. Zo kun je for loops of map() gebruiken.

Echter, list comprehensions brengen een aantal voordelen:

  • List comprehensions zijn veelzijdig. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijk direct een bepaalde filtering toepassen bij het aanmaken van een lijst.
  • List comprehensions maken een Python script goed leesbaar en daarmee gemakkelijk te begrijpen. Waar je bij het gebruik van bijvoorbeeld map() de volgorde van de in te geven argumenten moet onthouden, en bij for loops zelf een lege lijst moet aanmaken, zijn list comprehensions simpeler. Je kunt erop vertrouwen dat Python een lijst voor je aanmaakt en zelf focussen op de inhoud van jouw list.

Met vertrouwen waardevolle inzichten halen uit data? Schrijf je in voor een van onze trainingen.uitleg en voorbeeld syntax list comprehension python

Syntax van een list comprehension

In bovenstaande afbeelding tonen we de syntax van een list comprehension. Als je Python wilt leren zijn list comprehensions een onmisbaar onderdeel. De syntax is altijd:

[EXPRESSIE for ITEM in LIJST]

  1. Een list comprehension start met een bepaalde expressie. In ons voorbeeld is dit 'x', maar dit had bijvoorbeeld ook x.upper() kunnen zijn. De output had dan bestaan uit hoofdletters.
  2. Vervolgens volgt het item uit de lijst waarop de expressie (zie 1) wordt toegepast. In ons voorbeeld is dit 'x'.
  3. Tenslotte volgt de lijst zelf. In ons voorbeeld een string (in weze een lijst van letters).

In dit blog zullen we onderstaande onderwerpen verder uitdiepen:

Strings & list comprehension

Het is mogelijk om strings (tekst of andere tekens) te gebruiken binnen list comprehensions. Zo kun je een woord, een zin, of een reeks andere karakters omzetten naar een lijst. Desgewenst kun je tevens bewerkingen doen op de elementen uit de string.

Hierbij een voorbeeld van list comprehension waarbij we de string 'zo werkt het' via list comprehension omzetten in een lijst:

uitleg en voorbeeld syntax list comprehension python

Hierbij een voorbeeld waarbij we dezelfde list comprehension toepassen met een andere expressie, namelijk x.upper() waardoor de items omgezet worden naar hoofdletters.

by: