Data science certificaat overzicht lijst top

In dit artikel zullen wij het thema Data Science Certificering uitdiepen. We zullen onder andere de redenen vóór certificering benoemen en we gaan kijken naar de verschillende mogelijkheden voor certificering via klassikale en online trainingen. Omdat er erg veel data science certificaten zijn hebben wij een selectie gemaakt van certificaten die wij de moeite waard vinden.

De structuur van de pagina is als volgt:

Waarom zou je een Data Science Certificering halen?

Laten we starten met te stellen dat een Data Scientist in principe geen certificaten nodig heeft om een baan te vinden. Veel belangrijker is namelijk dat je kunt aantonen dat je over de benodigde kennis en vaardigheden beschikt om data science projecten tot een goed eind te brengen. Dit toon je het beste aan met een goed gevuld portfolio met projecten die waarde toevoegen.

Is daarmee het behalen van een data science certificering helemaal zinloos?

Nee, dat is het in onze ogen niet.

Onderstaande redenen kunnen bijvoorbeeld drijfveren zijn om een data science certificaat te behalen:

 • Je hebt de ambitie je om te scholen tot data scientist of bent net als data scientist gestart. Deze groep heeft vaak nog geen uitgebreid portfolio en het kunnen aantonen van certificaten kan dan een mooie manier zijn om je vaardigheden en ambitie te onderbouwen.
 • Je CV wordt gescreend door een recruiter. Het klinkt misschien een beetje flauw, maar helaas zijn er veel banen waarbij recruiters 'vinkjes' zetten bij CV's van sollicitanten om te kijken of iemand aan vereiste criteria voldoet. Certificering kan een vereiste zijn en daar wil je in ieder geval niet op afvallen.
 • Je wilt bevestiging voor jezelf. Omdat het data science landschap zo groot is, kun je het overzicht makkelijk kwijtraken. Daarmee kun je ook gaan twijfelen of jouw skills wel waardevol zijn. Het behalen van een officiële certificering kan je het vertrouwen geven dat de kennis en vaardigheden die jij hebt waardevol zijn.

Er zijn ongetwijfeld meer redenen voor certificering te bedenken. Het is echter ook altijd goed om te beseffen dat het uiteindelijk gaat om het toevoegen van waarde in de praktijk. Start dus zo snel mogelijk met projecten in jouw werkomgeving.

Offline vs. online certificeren op het gebied van data science?

Ben je het gewend zelfstandig veel kennis tot je te nemen? -> ga voor online
Veelal geldt dit voor mensen die net afgestudeerd zijn of nog studeren. Vaak oriënteert deze groep zich op een startersfunctie en als je je vaardigheden online doorontwikkelt dan kom je ver zat. Omdat je gewend bent zelfstandig kennis tot je te nemen is de kans dat je de online training wél start maart niet afrondt niet zo groot. Je hebt veelal nog niet zo'n volle week als iemand die full-time werkt en een gezin met kinderen heeft.

Kies dus voor een online data science certificering als je van jezelf weet dat je in staat bent zelfstandig en pro-actief van begin tot eind nieuwe vaardigheden op te doen. Weinig is zo zonde als een ongebruikt online abonnement.

Wil je je omscholen/ doorontwikkelen tot data scientist? -> ga voor offline
Als je je wilt omscholen raden we je aan een klassikale training te volgen om de volgende redenen:

 • Je hebt al ervaring. Een ervaren data scientist kan je helpen om een logisch ontwikkelpad uit te stippelen. Voor een PhD zal dit pad er anders uitzien dan voor een marketeer.
 • Als je een aantal dagen non-stop een klassikale training volgt dan bouw je basisvaardigheden op waarmee je vervolgens zelfstandig verder kunt.
 • Een klassikale training geeft focus naast een full-time baan of een gezin waardoor je snel de eerste meters maakt. En die eerste horde is het lastigst, want als je eenmaal analyses kunt doen wordt het steeds leuker en makkelijker.
 • Als je al in dienst bent heb je vaak een opleidingsbudget waar je gebruik van kunt maken.

Per situatie verschilt het of online of juist offline de juiste keuze is voor een data science certificering.

IABAC™ certificering via een klassikale training

Onze trainingen zijn geaccrediteerd door de International Association of Business Analytics Certification (IABAC™). Wij kiezen voor klassikale training om de volgende redenen:

 • Tijdens klassikale trainingen kunnen wij inspelen op individuele behoeftes van deelnemers. Dit stelt ons in staat iedere deelnemer de juiste richting in te helpen. Online programma's zijn gericht op de massa en kunnen daarom voor sommige deelnemers veel irrelevant materiaal bevatten
 • We creëren een sfeer waarin je een aantal dagen hard werkt en veel meters maakt, waardoor je significante stappen maakt in het opbouwen van nieuwe vaardigheden. Dit kan alleen als je even uit je normaal zo drukke leven met werk en/ of gezin stapt
 • Klassikale trainingen geven ons de mogelijkheid deelnemers in het Nederlands mee te nemen in de wereld van data science. Online trainingen zijn veelal in het Engels
 • Verder zijn we een stok achter de deur. Als je bij ons in de training komt, dan zul je wat nieuws leren. Daar zorgen wij wel voor. Tenslotte is het leuk en waardevol om mede-deelnemers te ontmoeten met een vergelijkbare ambitie op het gebied van data science

Wij hebben de volgende officieel IABAC™ geaccrediteerde opleidingen

  • Onze Python cursus voor data science is ontwikkeld voor iedereen die de basis van Python in de vingers wil krijgen. Het is een tweedaagse training. Je leert programmeren in Python en je leert met de belangrijkste data science packages werken. Theorie wordt afgewisseld met oefeningen in onze eigen online omgeving. Na deze training kun je o.a. Excel analyses automatiseren en geavanceerde visualisaties maken.
  • De tweedaagse machine learning training is ontwikkeld voor mensen die reeds ervaring in Python hebben en op zoek zijn naar een verdieping op het gebied van machine learning. Het is een training op hoog niveau waarin alle noodzakelijke onderdelen van machine learning behandeld worden. Ook in deze training wisselen theorie en oefeningen in onze online omgeving elkaar af.
  • Onze Data Science opleiding is een combinatie van bovenstaande twee opleidingen. Het is dus een vierdaagse opleiding waarin je bij de basis start en eindigt als data scientist die weet hoe machine learning werkt. Als je deze opleiding hebt afgerond kun je zelf als data scientist aan de slag binnen jouw organisatie. Deze zeer volledige training bieden we momenteel voor een scherpe prijs aan.
Meedoen met een van onze IABAC™ gecertificeerde data science trainingen?


5 plekken voor online data science certificering

Het zal je niet verbazen dat een groot deel van de toonaangevende data scientists werkzaam zijn voor tech-giganten als Amazon of Google. Het is dan ook niet gek dat vanuit deze organisaties bepaalde standaarden / certificeringen ontwikkeld werden die later breder zijn omarmd.

 1. IBM Data Science Professional Certification
  • Zoals de naam al weggeeft is dit een certificering ontwikkeld vanuit IBM. Het complete programma neemt je mee van beginner tot data scientist en wordt aangeboden op bijvoorbeeld edX  en Coursera.
  • Kosten:
   • EdX: €692 eenmalig
   • Coursera: ±$40 / maand
 2. Amazon AWS Big Data Certification
  • Dit certificaat is ontwikkeld voor mensen die meerdere jaren hands-on ervaring hebben met Big Data analyses binnen een AWS omgeving. Het is een meerkeuze examen. Er worden diverse andere certificaten aangeraden als voorkennis, evenals 5 jaar praktijkervaring.
  • Kosten: $300
 3. SAS Academy for Data Science
  • Deze academy is opgezet om mensen wegwijs te maken in SAS. Ook deze certificering is geen beginnerswerk. Er zijn drie learning paths gedefinieerd:
   • Data curation professional
   • Advanced Analytics professional
   • AI & Machine learning professional
  • Kosten: $1295 / jaar
 4. Microsoft Certified: Azure Data Scientist Associate
  • Deze certificering op het gebied van data science komt van een ander groot techbedrijf, namelijk Microsoft. Deze gratis te volgen online module helpt je om data science en machine learning modellen te ontwikkelen en in productie te brengen binnen Azure. Ervaring met Azure producten is een vereiste.
  • Kosten voor het examen: $165 en dit kan nog variëren per land waar je de certificering afneemt
 5. Google Professional Data Engineer Certification
  • Het data engineer certificaat helpt je volgens Google om data-systemen te ontwerpen, bouwen, operationaliseren, en beveiligen. Er zitten tevens machine learning elementen in. Er is een Learning Path beschikbaar van Google, maar voorbereiding is ook mogelijk via Coursera.
  • Kosten:
   • Het examen is direct aan te schaffen voor $200
   • Via Coursera betaal je ±$40 / maand

Benieuwd naar je carrièremogelijkheden? Bekijk hier actuele vacatures voor Data Scientists en Machine Learning Engineers in Nederland'.

Doe jij binnenkort mee met één van onze IABAC™ gecertificeerde data science trainingen? Schrijf je in voor onze Python cursus voor data science, onze machine learning training, of voor onze data science opleiding en leer met vertrouwen te programmeren en analyseren in Python. Nadat je een van onze trainingen hebt gevolgd kun je zelfstandig verder aan de slag. Je kunt ook altijd even contact opnemen als je een vraag hebt.

Download één van onze opleidingsbrochures voor meer informatie

by: